Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Само 6 % от българите спортуват

Дата: 26.11.2011

Ппроучване на министерството на спорта, по проекта "Никога не е късно за ново начало", показва, че само 6 % от българите в работоспособна възраст (18 - 65 г.) спортуват редовно, докато плез социализма са спортували 45 % от хората в активна възраст. В стремежа си да накара събуди интереса на повече хора министерството ще предостави часове за безплатен спорт на 28 места в страната.

Данните са притеснителни и разкриват част от проблемите в начина на живота на тези хора, както и липсата на информираност сред тях. В изследването са участвали 802 души, като 72 % от тях твърдят, че чувстват умора, докато са на работа. Стресът засяга 68, а 39 % работят седнали.

Бившата атлетка Йорданка Благоева, която е едно от лицата на проекта, призова да се обърне внимание на необходимостта от спортуването: "Много лекари препоръчват на възрастните жени да спортуват срещу остеопороза. Първият ефект, който тези жени усещат, е психологическият".

Основните проблеми са тютюнопушенето и употребата на алкохол и прекалено много сол. Средно на ден българите в тази възраст минават по 3.87 км, което се равнява на 45-50 минути ходене. Над половината обаче прекарват свободното си време в пасивна почивка.

На базата на средните ръст и тегло е изчислено, че 34 % са с наднормена телесна маса, 21 % са затлъстели, а 2 % са с тежка форма на затлъстяване. Данните показват също, че хората до 45 г. са в по-добро физическо състояние, но тези над 45 г. имат по-добра кислородна консумация.

Анкетираните са покрили няколко теста, единият от които е бил да пробягат 50 метра. Средното им време е 12.82 сек, като според специалистите това е два пъти по-бавно, отколкото при здравия човек. Работещите хора могат да скочат средно 147 см при дълъг скок от място.

Това е второто подобно проучване по програмата. Следващата стъпка на министерството е да предостави 28 спортни съоръжения в страната за безплатно ползване до края на февруари 2012 г. "Това е крачка напред към една реформа. Резултатите са под критичния минимум" - сподели спортният министър Свилен Нейков.

"Министерството очаква да усвои 3.423 млн.лв. европейски средства. Дотук са изразходвани по-малко от половината и са направени икономии за около 200 хил.лв.. Всички средства са за изготвянето на проучванията, за направа на силна информационна кампания и за наем на 28-те съоръжения, в които хората ще могат да спортуват безплатно. Между 2014 и 2020 г. ще се усвояват европейски средства за развитието на масовия спорт" - обясни говорителят на министерството Красимир Панов.

Другата седмица ще бъде пуснат сайт на проекта, в който желаещите ще видят къде могат да спортуват. Лица на кампанията са Йорданка Благоева, Йордан Йовчев, Евгени Иванов, Константин Папазов, Евгения Раданова, Елис Гури и Симона Пейчева.

Видяна общо: 1107 рейтинг: 0.34

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.