Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Баку е каспийският Дубай

Дата: 23.11.2011

Столицата на Азербайджан може да има древно сърце, но с милиардите долари, печелени от находищата на петрол и газ в Каспийско море, придобива амбициозно модерно лице. Макар да не е известно на масовата публика, градът се превръща в едно от най-екстравагантните места на планетата и заприличва повече на Дубай, отколкото на столица на бивша съветска република. За обновяването му са привлечени някои от водещите световни имена в архитектурата и градоустройството.

Задачата им не е лека, защото трябва да комбинират успешно останките от средновековния град и панелното комунистическо наследство с футуристични сгради и комплекси.

Може би най-известният проект е т.нар. Бял град - контрапункт на славата на Баку като Черния град, име, идващо от продължилото десетилетия наред замърсяване с петролни продукти.

На мястото, където се издигаха петролни складове и инсталации, теренът е разчистен за издигането на офиси, хотели и жилища за около 50 000 столичани и 48 000 служители.

Строителство по инфраструктурни проекти кипи и в страната. За 5 години в Баку са построени много нови пътища, паркове и транспортна система, скоро трябва да заработят обновена ВиК мрежа и интернет мрежи.

Почти са готови телевизионната кула и високите сгради, известни като Кулите на пламъка.

Много повече медиен шум се вдига около два други обекта - 33-етажния хотел Полумесец, който трябва да е готов през 2015 г. и двореца Пълнолуние (наподобяващ Звездата на смъртта от Междузведни войни), дело на южнокорейското архитектурно бюро Heerim Architects and Planners.

Компанията спечели международен конкурс за проектирането и строителството и на 39-етажния комплекс Полумесец сити и 38-етажната централа на държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR).

Десетилетия ще отнеме завършването на проекта за Белия град, но властите в Баку очевидно са амбицирани да направят нещо повече от изчистване и освежаване на града.

CNN

Видяна общо: 588 рейтинг: 0.18

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.