Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

ЕС и САЩ се споразумяха за обмен на данни на пътници

Дата: 22.11.2011

Европейският съюз и Съединените щати подписаха проектоспоразумение за споделянето на пътнически данни за полетите между двата континента. И двете страни определиха документа като значителна стъпка напред в преговорите. Споразумението, което трябва да бъде прието от Европейския парламент и държавите членки, цели да направи борбата срещу международната престъпност и тероризма по-ефективна, като в същото време подобри защитата на данните.

Европейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви, че сделката съдържа "стриктни предпазни мерки за личното пространство на европейските граждани, без да бъде подкопана ефективността на споразумението в условията на сигурността на ЕС и САЩ. По време на преговорите двете страни определиха областите, в които могат да си сътрудничат и да обменят опит."

Американският министър по вътрешната сигурност Джанет Наполитано каза, че подписването на проекта е значителен напредък в постигането на споразумение за споделяне на пътнически данни, което трябва да замени съществуващите от 2007 г. договорености.

Разговорите между ЕС и САЩ за правосъдието и вътрешния работи, които се провеждат два пъти годишно, бяха насочени и към киберпрестъпността, борбата срещу тероризма и граничната сигурност. "САЩ са силно ангажирани в работата с нашите европейски партньори в борбата срещу заплахите за нашата обща сигурност и икономическа стабилност" - подчерта Наполитано.

агенция Франс Прес

Видяна общо: 599 рейтинг: 0.18

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.