Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Най-старият туроператор Thomas Cook е пред фалит

Дата: 23.11.2011

Томас кук (Thomas Cook Group Plc.) - вторият по големина в Европа туроператор обяви, че изпитва затруднения с финансирането си и започва преговори с банките, за да избегне изпадането в състояние да не може да обслужва кредитите си при сегашните условия.

Акциите на групата рухнаха за ден с 66 % на борсата в Лондон, където тази година те вече се обезцениха с над 80 %.

Тя е един от големите играчи и на българския туристически пазар, като води туристи и в летните, и в зимните курорти.

Така компанията, която до неотдавна бе сред водещите по оценки на борсовия индекс FTSE 100, днес струва по-малко от 100 млн. паунда (156 млн. долара).

Финансовият директор Пол Холингуърт заяви, че компанията търси около 100 милиона паунда, за да изкара до края на годината без да нарушава кредитните си договори с банките.

Миналия месец Томас Кук вече договори около 100 млн. паунда краткосрочен заем.

Тази година туроператорът на няколко пъти предупреди, че има проблеми с постигането на очакваните резултати, а през август си тръгна изпълнителният му директор.

 По принцип туроператорите остават с по-малко пари в брой през зимните месеци, когато туристическата активност намалява и въпреки това лондонското Сити бе стъписано.

Компанията работи със 17 банки, четири от които са големи британски имена - RBS, Lloyds Banking Group, HSBC и Barclays.

Преди месец дълговете й възлизаха на около 900 милиона паунда и вече би трябвало да са наближили 1 милиард.

Сега компанията казва, че разполага с ликвидност по сметките си, но предпочита "изпреварващ" ход на среща с банките, за да е готова в случай на изненадващи шокове по Коледа (например лошо време, провалящо полетите). Всички заявки на клиенти са застраховани по програмата ATOL и сходни схеми.

И.д. шефът Сам Уейхейгън коментира, че няма нищо извънредно в новината и клиентите изобщо не бива да се притесняват.

Компанията отложи до приключването на преговорите с банките обявяването на годишните си резултати, насрочено за утре.

Основната причина за лошата година са Арабската пролет и наводненията в Тайланд. Бизнесът на Томас Кук е особено силно засегнат от тези две събития, защото именно арабските страни и Тайланд са сред предпочитаните от руснаците дестинации. Миналата година компанията купи руския туроператор Интурист, залагайки на ръста на този пазар.

Поделенията й във Белгия, Франция и Холандия отчитат спад на записванията с 20 %, спрямо същия период на миналата година.

Гардиън

Видяна общо: 797 рейтинг: 0.24

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.