Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Асенова крепост влиза в реставрация до края на 2012 г.

Дата: 25.11.2011

"Асенова крепост започва реализацията на проекта „Асеновград – свещена порта на Родопите”, който е по оперативна програма „Регионално развитие”. Главната му цел е да свърже миналото на културно-историческия паметник с настоящето" - съобщи зам.-кметът на община Асеновград Манол Генов.

Основните дейности по проекта са цялостно и трайно подобряване и обновяване на визията на историческия комплекс. Предвижда се реставрация и консервация на крепостта и подобряване на инфраструктурата около нея – разширяване на вече съществуващия паркинг, изграждане на голям информационен център.

Подстъпите към църквата и към самата крепост ще останат в сегашния си вид, като по-опасните места ще се обезопасят с парапети, но така че да не променят общия вид на историческия комплекс и сега съществуващата антична инфраструктура.

В самата крипта на църквата се обмисля да се оформи зала, която ще се използва като информационно-културен център. Предвижда се поставяне на осветление и на географска информационна система, оборудвана с електронна многоезична звукова тургайд система, която ще запознае туристите с комплекса. Ще се изгради и система за видеонаблюдение, която ще допринесе за охраняването на историческия комплекс.

Част от проекта са и голямо количество рекламни и маркетингови продукти. Ще се монтира и средновековна бойна техника и други туристически атракции.

"Все още се чака одобрението по някои от процедурите на проекта от звеното за контрол на управляващия орган върху обществените поръчки, свързан с проекта „Асеновград – свещена порта на Родопите”. Част от процедурите вече са одобрени и скоро ще бъдат поетапно обявени пред обществото" - добави зам.-кметът Генов.

Ръководител на проекта, който е в размер на над 3 милиона лева, е инж. Стоян Димитров, а координатор – Атанас Праматаров. Крайният срок за осъществяването на мащабния проект е до края на 2012 година.

Средствата по проекта да осигурени по оперативна програма "Регионално развитие".

Видяна общо: 1188 рейтинг: 0.36

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.