Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Кой дърпа назад политиките за климата?

Дата: 28.11.2011

Грийнпийс насочва вниманието към големи замърсяващи корпорации в навечерието на климатичните преговори в Дърбан, Южна Африка

Нов доклад на Грийнпийс показва как шепа големи замърсяващи корпорации като Eskom, BASF, ArcelorMittal, BHP Billiton, Shell и Koch Industries, както и индустриалните асоциации, на които те са членове, влияят на правителствата и на политиките, определящи климатичното законодателство.

Докладът „Кой ни дърпа назад”1 демонстрира как решителните действия за климата биват все повече изместени от дневния ред на политиците. Разгледана е липсата на действие на национално ниво в няколко ключови страни, в пълен контраст с общественото мнение. Над 73 % от населението по света е загрижено за промените в климата.2

“Правителствата трябва да работят с бизнеса, но няма как да избегнем необратимите последствия от климатичните промени, освен ако те не започнат да работят в полза на гражданите. В Дърбан е време правителствата да спрат да слушат замърсяващите корпорации и да намерят далновидни решения, които да ограничат настъпващата климатична криза. В нашата страна все още говорим сякаш климатът се променя някъде далеко, но не и тук. Но няма как промените да ни подминат” - коментира Деница Петрова от Грийнпийс България.

„В доклада са описани триковете, които замърсяващите корпорации използват, за да дърпат конците на политиците и да заблуждават обществото. Показваме мрежата на влияние и как тези компании настройват цели страни една срещу друга, за да попречат на действия за климата” – добавиха от Грийнпийс.

Екологичната организация започна и директна кампания, насочена към Барак Обама, Мануел Барозо и президента на Южна Африка Зума.

Лицата на лидерите са изобразени от корпоративни лога, а посланието е „Слушайте хората, а не замърсителите!”3

Грийнпийс призовава правителствата в Дърбан да слушат хората, а не замърсителите и да:

  • Гарантират чрез нови механизми, така че пикът на глобалните емисии да бъде до 2015 г.
  • Работят за намаляване на емисиите: да се затвори пропастта между политики и наука
  • Осигурят продължаването на протокола от Киото и да се споразумеят за нови и ефективни обвързващи ангажименти
  • Осигурят необходимото финансиране за климатичните политики
  • Да зададат рамката за опазване на горите в развиващия се свят
  • Осигурят глобално сътрудничество за технологии, които са нисковъглеродни
  • Осигурят прозрачност при наблюдението на изпълнението на ангажиментите от страните

Greenpeace International 24-часова връзка за медии: +31 20 718 2470
Деница Петрова
тел.: 02 943 11 23
поща: denitza.petrova@greenpeace.at

(1) Докладът може да се изтегли от: www.greenpeace.org/international/en/publications/reports/Whos-holding-us-back/

(2) Глобално проучване през 2009 г показва, че 73 % от хората смятат, че климатичните промени са приоритетен въпрос . Наскорошно изследване потвърди, че загрижеността се е повишила след срещата в Копенхаген през 2009 г., въпреки финансовата и икономическа криза. Според данни на Евробарометър от октомври 2011 г., загрижеността за климатичните промени е нараснала сред европейците от 2009 г. насам, като 8 от 10 интервюирани смятат, че решаването на климатичните въпроси може да подпомогне икономиката и да създаде работни места.

(3) www.greenpeace.org

Видяна общо: 925 рейтинг: 0.28

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.