Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Глобяват 50 лева за боклук в парка

Дата: 24.11.2011

Туристите, оставящи боклука си в природен парк, защитена територия, може веднага на място да бъдат глобени с 50 лева. Същото се отнася за бракониери и други посетители, ловци и други посетители в планината, които палят огън, карат ски извън определените писти, ловят риба или берат редки растения.

"Охранителите на националните паркове, защитените територии да могат да санкционират нарушителите с фиш, без да се минава през дългите административни процедури. Това може да стане с промяна в Закона за защитените територии още догодина" - предлага директорът на национален парк Пирин - Валери Мечков.

Миналата година, по време на ски сезона, най-много са били нарушенията на спускане със ски в защитената територия на парк Пирин в улеи с лавини, които даже са взели два смъртни случая.

Пожарите, възникнали заради палене на огньове от туристи, са трудно откриваеми във високата планина. Затова са изградени вече три кули, с височина между 12 и 24 метра, за наблюдаване на бракониери, за възникнали пожари и нарушители. Съоръженията струват 600 000 евро и се очаква ДНСК да ги приеме в началото на декември.

До 12 декември дирекцията на националния парк ще подаде идеен проект по оперативна програма "Околна среда", по оста за защита на биоразнообразието, за 13 милиона лева. С парите ще бъдат изградени нови контролни входни пунктове към парка, ще бъдат обезопасени опасни пътеки над Вихрен към Кутела, където имало 2-3 смъртни случая. Ще бъдат изградени още туристически пътеки, мостове, ще бъдат поправени пътищата, за да могат да достигат пожарни средства за гасене на пожари.

Видяна общо: 853 рейтинг: 0.28

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.