Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Хотел Кемпински Зографски продава 7.6 % акции

Дата: 14.11.2011

Държавата търси купувач на 7.6 % от Частно акционерно дружество Зографски, собственик на столичния хотел Кемпински Зографски. Акциите се продават за минимум 3.5 млн.лв., които могат да се платят само в пари, не и в компенсаторки. Това ще стане на 14-тия Централизиран публичен търг, който започна на борсата днес. На него се предлагат дялове от общо 25 фирми, но по-голяма част са малки пакети от малки дружества. Най-големите са държавните участия в свободните зони в Бургас, Пловдив, Свиленград и Транзитна търговска зона - Варна. Всички те ще се продават срещу пари. За други компании, предлагани на централизирания публичен търг, се предвижда и плащане с компенсаторки.

Търгът е поредният опит за продажба на свободните зони, които бяха обявени като една от антикризисните мерки на правителството. Сега обаче цената им е значително по-ниска в сравнение с предишния. Най-много е намалението на Свободна зона – Свиленград, която се предлага с 50 % по-евтино, за 5 млн.лв. Държавата предлага целия й капитал, докато от транзитната във Варна и свободната в Пловдив ще се продават по 46 % от капитала. При тях намалението на минималната цена е с 10 на сто - 5.5 млн.лв. за варненската и 3.15 млн.лв. за пловдивската. От зоната в Бургас се продават 19 % с начална цена 2.6 млн.лв.

Свободните зони са създадени за търговия и съхранение на всякакви стоки за износ, обработка на необмитени товари, транспорт и разтоварване на предмети, които се внасят транзитно през България, за да бъдат изнесени след това. Сред другите предлагани на търга дружества са Лесилхарт, Силистра – 29 % от него се продават за 425 хил.лв., Програмни продукти и системи - София (близо 10 % за 258 хил.лв.).

Търгът за приватизация ще продължи до 24 ноември, като след това обикновено държавата отново предлага част от дружествата, но с намалена цена. В първия ден на публичния търг се сключиха сделки за Русенско пиво и Джерман - София. Държавният дял в русенската пивоварна беше оценен на 2 133 лв., а Джерман - София донесе приход от 13 900 лв.

в-к Капитал

Видяна общо: 587 рейтинг: 0.25

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.