Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Бензинът на дребно достигна рекордна цена

Дата: 17.07.2011

Бензинът на дребно достигна рекордна цена, след като най-масовото гориво А95 от събота се продава по 2.53 лв./литър по бензиностанциите. Поскъпване има и при дизела и газта с една до четири стотинки, като нивата при тях не са рекордни.

Дизеловото гориво поскъпна с 2-3 стотинки от петък до неделя, достигайки до 2.53 лв./литър. За същия период пропан-бутанът е поскъпнал от 1.22 до 1.26 лв.

Причина за това стана поредното увеличение на цените на горивата на едро от страна на Лукойл България, в петък. Така от началото на юли бензинът поскъпна с около 14 ст., а дизелът - с 12 ст./литър.

По-голямата част от този ръст беше през последната седмица. "Повишението на международните пазари е причината за ръста на горивата и у нас. Не може да дава прогнози дали ще има ново поскъпване в близките дни, тъй като не се знае накъде ще се движи цената на петрола на международните пазари" - каза Диана Дамянова, собственик на агенция Д&Д консулт, която обслужва Лукойл България.

През изминалата седмица борсовата цена на суровия петрол сорт брент на международните пазари поевтиняваше с изключение на сряда. В петък най-високата му стойност беше 117.26 долара за барел.

През последните два месеца - май и юни, суровината поевтиня на международния пазар съответно със 7.42 и 4.18 %. В началото на юли отново се наблюдаваше поскъпване на "черното злато".

Цената от петък е с около 10 долара по-ниска от тази през април, когато на дребно най-масовото гориво А95 в България беше 2.36 лв./литър. В средата на юли горивата традиционно тръгват нагоре заради активния туристически сезон, коментират наблюдатели.

От началото на годината досега у нас бензинът е поскъпнал със 17 %, а дизелът - с 13 %, като през март нафтата достигна историческия си връх от 2.59 лв./литър.

Мартенските цени на горивата доведоха до протестни шествия на шофьори от цялата страна, а Комисията за защита на конкуренцията започна проверка дали има картелно споразумение на пазара между големите вериги, която още не е приключила. Заради високите стойности на 23 март правителството подписа споразумение за мораториум върху цените с Лукойл България, който изтече на 9 май.

През това време бензинът се продаваше за около 2.36 лв./литър, а дизелът - 2.45 лв./литър. Телевизията информира, че междуведомствената комисия, сформирана през март след гражданските протести срещу високите цени на горивата, досега не е заседавала, а нейният председател - зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева, е отказала коментар.

В петък финансовият министър Симеон Дянков и шефът на агенция Митници - Ваньо Танов се заканиха да отнемат лиценза на рафинерията на Лукойл Нефтохим, ако не изпълни изискванията на наредбата за контрол на производството на акцизни стоки.

Видяна общо: 337 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.