Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Почти 60 хиляди шофьори сключиха електронна Гражданска отговорност

Дата: 18.07.2011

Сключените до петък електронни полици по задължителната застраховка Гражданска Отговорност са надхвърлили 58 хил. броя, съобщиха от Гаранционния фонд. Електронното сключване, което не отменя хартиените договори, на практика започна по-рано, отколкото беше планирано първоначално.

Петък беше крайният срок, след който издадените застраховки Гражданска отговорност вече могат да са само издадени от новата система. Още при пускането й преди няколко седмици големите застрахователни компании се свързаха с нея и след няколко дни започнаха да предлагат услугата.

Тя слага край на договорите по задължителната застраховка, написани на хартиен кочан – те вече ще бъдат попълвани в системата и разпечатвани, за да се подпишат от клиента и от представителя на застрахователната компания. Полици, сключени на старите бланки, вече няма да бъдат валидни.

Досега има само два застрахователя, които не са се свързали с общата система, чрез която става сключването на полиците. Председателят на Гаранционния фонд Борислав Михайлов обясни, че става въпрос за малки компании, като едната е подала заявление и до дни ще бъде свързана, очаква се и другата да направи същото.

Наредбата, която ще даде на компаниите три дни срок за свързване, беше приета преди дни от Комисията за финансов надзор, очаква се тя да бъде обнародвана в следващия брой на Държавен вестник във вторник. Така до края на седмицата всички застрахователи, които искат да продават Гражданска отговорност, трябва да минават през общата система и да издават договорите с нея.

Данните от всяка полица ще се вкарват в общата база данни, до която достъп ще имат още Гаранционният фонд и МВР.

Очаква се след старта на общата система и контролът върху нередовните водачи да стане по-строг. Служителите на МВР вече ще могат да разбират веднага дали спрян за проверка автомобил има "Гражданска". Няма да може да се практикува и издаването на договори със задна дата, от което някои шофьори се възползваха, за да ги представят при вече написан акт за липса на застраховка.

Освен това МВР ще има възможност да изпраща по пощата актове за глоби на собственици, чиито автомобили са в движение, но нямат сключена Гражданска отговорност. Когато това се случи, се очаква обхватът на задължителната полица да се повиши още – от години той е много под задължителните от ЕС 90 % от колите.

Видяна общо: 323 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Почти 60 хиляди шофьори сключиха електронна Гражданска отговорност
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.