Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Харчим 15 милиона за учителско безхаберие

Дата: 18.07.2011

Над 10 000 неграмотни и слабограмотни българи ще бъдат обучавани в рамките на проект на министерството на образованието по програма "Развитие на човешките ресурси"

"Общата стойността на проекта е 15 млн. лв., с които в рамките на две години ще бъдат плащани транспортни разходи, стипендии за участниците, обучението, създаването и реализирането на учебните програми. Проектът ще обхване 10 500 неграмотни и слабо грамотни лица над 16 години, които нямат статут на ученици. Очаква се поне 8 хиляди от тях да завършат обучението успешно и да получат сертификат.
Целта е да се улесни достъпът на тези хора до образование, за да са готови да излязат на пазара на труда. Липсата на професионална подготовка е един основните проблеми в наши дни. По данни на НСИ, около 80 000 са българските граждани, които са неграмотни или слабо грамотни. Поради подобряване на условията на живот се увеличава продължителността на живота, има голям брой възрастни хора, а ученето през целия живот се превръща в основна политика в цяла Европа" - уточни министър Сергей Игнатов.

За лицата, които нямат завършен начален етап обучението, проектът ще бъде 5 месеца (600 часа), а за прогимназиален етап - 3 месеца (360 часа). По този начин те ще придобият професия и ще могат да се включат в пазара на труда.

БТА

Видяна общо: 528 рейтинг: 0.17

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.