Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Градушка като орех и силна лятна буря удариха Асеновград

Дата: 18.07.2011

Убийствени жеги и градушки принудиха националния институт по метеорология и хидрология към БАН да обяви код „оранжево” в 7 области в последния ден от юлските горещници. Високите температури са основната причина за сигнала за опасност във Велико Търново, Стара Загора, Русе, Ямбол, Хасково, Кърджали и Пловдив.

Вчера в седемте опасни района максималните температури достигнаха до 38 градуса. Метеоролозите предупредиха вчера и с код „жълто” жителите на още 11 области в страната да не стоят дълго време на открито заради потенциални рискове от жаркото слънце.

След като цял ден напичаше, вчера следобед в София се изля дъжд. Синоптиците прогнозираха гръмотевични бури в Пловдив, Велико Търново и Русе в нощта срещу понеделник. „В Централна България и най-вече в Централна Северна са възможни градушки и по-значителни количества на валежа”, предупредиха от НИМХ при БАН. След дъжда в нощните часове днес през целия ден ще бъде отново слънчево и горещо с максимални температури между 31 и 36 градуса, като в София живакът ще стигне до 31 градуса. Началото на седмицата ще предложи и идеално време за плаж. По Черноморието ще бъде предимно слънчево с температури около 30 градуса. Температурата на морската вода ще бъде 25-27 градуса, а вълнението на морето около 1 бал.

Забрана за движение на тирове за 6 часа въвежда заради жегите правителството до 30 септември. Тя влезе в сила от 16 до 22 часа вчера и ще важи за последния работен ден на седмицата или за предпразниците, както и за последния почивен или празничен ден.

В резултат на жегите и ниското ниво на река Дунав някои от крайречните влажни зони останаха без вода. Сред най-засегнатите е блатото Калимок, до Тутракан. Заради горещото време трима души са колабирали вчера по варненското крайбрежие.

Буря с дъжд и градушка се разрази в Ловеч вчера и служителите на "Пожарна безопасност и защита на населението" са отводнявали повече от 10 сгради в града, а по много улици движението е било невъзможно заради пороя. Два екипа отстраняват паднали от бурята дървета, както и откъснати от покриви ламарини. От покрива на супермаркет в града е паднала ламарина върху автомобил.

Видяна общо: 533 рейтинг: 0.17

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.