Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Строим археологически музей в Кремиковци

Дата: 18.07.2011

"Част от уникална римска колона е намерена на една от древните римски улици, които се разкриват успоредно със строежа на метрото на пъпа на столицата. Става въпрос за капител, който е изключително ценен и елегантен. С такъв експонат би се гордял всеки музей в света" - съобщи вчера главният архитект Петър Диков.

Подземният град при Ларгото, който се шири на 19 дка площ, ще бъде разкрит догодина заедно със завършването на метрото от Надежда до Лозенец. Очаква се две старинни римски улици да опашат сградата на Министерския съвет, а по тях да бъдат изложени ценности, датиращи от ІІ век. За реализацията на проекта Брюксел ще даде 16 млн.лева.

"Под Ларгото се намират пет пласта археология, които се разкриват много внимателно. Пред бившия Партиен дом дори се работи на ръка, за да не се повреди нещо. Поради същата причина инженерите промениха няколко пъти проекта за трасето на метрото в района. Демонтираха се някои останки от сгради от османско време. Те бяха пренесени. Част от тях ще бъдат монтирани в ларгото, част от тях са монтирани наново в район Кремиковци, като искаме да направим един археологичен парк” - обясни Диков.

БНР

Видяна общо: 425 рейтинг: 0.13

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.