Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Съдебна заповед на път да скара Берлин и Банкок

Дата: 18.07.2011

Германска компания си иска парите за построена от нея магистрала

Германия направи фатална грешка, твърди външният министър на Тайланд. Поводът за това изказване е една самолетна афера, която в Германия се появи в графата куриози, но в Тайланд не бе разрешено да се пише за нея.

"Ако Германия не признае и не поправи фаталната си грешка, това ще се отрази пагубно на двустранните отношения" - предупреди външният министър на Тайланд Касит Пиром, който пристигна спешно в Берлин. Причината: самолетът на тайландския престолонаследник беше задържан на летището в Мюнхен. Поводът за това действие е съдебен иск за компенсации в размер на 29 млн. евро плюс два милиона глоба на германския концерн Валтер Бау, построил магистралата между Банкок и международното летище преди 20 години.

Аферата със самолета на тайландския престолонаследник има юридически характер, но станалото може да има и политически последици.

За да бъде разбрана дипломатическата нервност, човек трябва да знае, че тайландският престолонаследник Ваджиралонкорн не е азиатско копие на принц Чарлз. От възкачването му на трона може да зависи и политическата съдба на Тайланд. Престолонаследникът е толкова оспорвана фигура, че всеки, който свърже името му с двусмислени изявления, може да попадне в затвора.

Тайландският престолонаследник от седмици се подвизава в Мюнхен с цяла свита. Придвижва се из града с няколко лимузини. Начело на кортежа е златист Мерцедес, в който пътува и облеченото в гвардейска униформа куче на принца Фуфу. Освен медицинските прегледи една от причините за честите полети до Мюнхен, според американски дипломати, е поддържането на неговото пилотско разрешително. Престолонаследникът сам пилотира Боинг-737. За да бъде продължено разрешителното, той трябва да докаже определен брой летателни часове.

Що се касае до неизплатените дългове към строителния концерн, тайландското правителство окачествява като "мръсен трик" показното задържане и запечатване на самолета. В тази връзка тайландският външен министър Касит Пиром настоя за среща с германския си колега Гидо Вестервеле. Германия се позовава на държавноправен принцип, който не е на особена почит в Тайланд: независимостта на съдебната власт и ненамесата на изпълнителната в нейните действия. Остава надеждата, че наетите от престолонаследника адвокати ще решат казуса. Основният правен въпрос е дали самолетът на тайландските ВВС е държавна собственост, или частна собственост на престолонаследника. От германска страна се "изразява съжаление", че може да възникне впечатлението, че лично престолонаследникът на Тайланд има нещо общо с дълговете на държавата.

За федералното правителство Тайланд се превърна в "труден терен". През 2006 година Германия допусна грешка, като се въздържа от критика, когато армията извърши преврат срещу демократично избрания премиер Таксин Шинаватра. Външното министерство дори му отне правото на престой в Германия. Мнозина смятат тази стъпка за късогледство, особено след като сестрата на Шинаватра спечели изборите през юни и живеещият в изгнание Таксин Шинаватра скоро може да се завърне в политиката на Тайланд.

През юни се появиха и слухове, че Таксин Шинаватра е в Мюнхен, където се е срещал с престолонаследника Ваджиралонкорн, за да уточни условията за завръщането си в Тайланд.

Дойче Веле

Видяна общо: 521 рейтинг: 0.16

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.