Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Митовете за градския електромобил

Дата: 30.07.2011
Peugeot BB 1
ВВ1 е отлично решение за нуждите от мобилност в града, днес и в бъдеще

Скептичното отношение към електромобилите заради техния ограничен пробег е неоснователно. Те напълно задоволяват нуждите на един жител на големия град и са практично решение за мегаполисите. Това са основните изводи от едно от най-мащабните проучвания за приложимостта на колите на ток в ежедневния живот. То е проведено от обединението Ковънтри и Бирмингам Лоу Емишън Демонстрейтърс (Coventry and Birmingham Low Emission Demonstrators - CABLED), като за момента са обобщени данните от едногодишната експлоатация на 25 автомобила Мицубиши i-MiEV и 20 електрически Смарт Форту.

Инициативата е финансирана с 25 млн. британски лири от Борда за технологични стратегии и е част от демонстрационна програма, показваща възможностите на превозните средства, отделящи ниски нива на въглероден двуокис.
 
Събраната информация показва, че 77 % от всички пътувания с тестовите автомобили са били с продължителност не повече от 20 минути. Едва в 2 % от случаите на ползване на колите на ток е имало преходи, при които запасът от ток в батериите е бил изразходване на повече от 50 %.
 
Данните сочат също, че включените в експеримента потребители постепенно са увеличавали дължината на пътуванията си, като явно са имали все по-голямо доверие на електромобилите и техните възможности. Според ръководителя на проекта Нийл Бътчър проучването е показало положително отношение към електромобилите.

Той добавя, че все още не е готова частта от изследването, която трябва да покаже дали използването на колите на ток е довело до намаляване на изхвърляните в атмосферата емисии въглероден диоксид и ако да, с колко. Бътчър е категоричен, че проучването вече е изяснило, че електромобилите са практично решение за града и трябва активно да се работи за адаптиране на градовете към техните нужди.

Що се отнася до навиците, свързани със зареждането на колите, изследването показва, че твърде малка част от потребителите чакат батериите да се изтощят почти напълно, преди да включат автомобила в контакта. Най-често това става, когато е консумирана между 13 и 19 % от енергията в батериите.

При положение че за повечето пътувания се използват по-малко от два киловатчаса електричество (или средно около 12% от капацитета на акумулаторите), се налага изводът, че потребителите предпочитат да включат колите да се зареждат, като стигнат до крайната точка на маршрута.
 
Анализът на данните показва, че всъщност 97.2 % от времето електромобилите са били паркирани, което ще рече средно 23.3 часа на денонощие. При ежедневната употреба на колите на ток има достатъчно време и възможности те да бъдат заредени.

Видяна общо: 676 рейтинг: 0.22

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.