Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Светлинното замърсяване депресира астрономите

Дата: 30.07.2011

Чували ли сте някога за светлинно замърсяване? Оказва се, че астрономите нямат къде да работят... Изкуственото осветление на по-голямата част от земното кълбо е толкова силно, че звездното небе не се вижда. То се заличава дотолкова, че астрономите наричат това "тъмната страна на светлината". Затова обсерваториите се отдалечават в най-затънтените местенца, а любителите на астрономията трябва да се задоволят с планетариумите и университетските центрове, вместо просто да вдигнат очи нагоре.

Група ентусиасти от Чехия и Полша създават "астрономическа градина", самоиронично следвайки инициативите на колегите ботаници и зоолози. То се намира в Изерската планина (в Судетите) - място, където опитват да съчетаят добрата почивка с познанието за вселената. На това място може да се наблюдават хиляди звезди, да се изучава строежът на слънчевата система, да се изпитат примитивни устройства, с които хората някога си служели да отчитат времето.

Екопътека, модел на слънчевата система, слънчев часовник и парк на тъмното небе са атракциите на резервата, до който се стига лесно пеша, с велосипед или на ски. В този район, чиято площ е около 70 квадратни километра, небето е 20 пъти по-тъмно, отколкото над града.

Авторите на проекта си задават въпроса дали можем да направим нещо, така че гледката към звездите и Млечният път да не изчезне напълно за жителите на градовете и да не се превърне само в неясен спомен от детството.

Според учени от вроцлавския университет, под чието научно ръководство е паркът, фактът, че светлините на града пречат на астрономичните наблюдения, е една от най-малките беди. Силната и продължителна осветеност пречи на окото да разпознава предметите в тъмнина, натоварва го да работи продължително и интензивно, размива границите между осветените и неосветените предмети. И променя жизнения циъл, удължавайки осветената - тоест "активна" част на денонощието.

Друг екоаспект е развитието на градската флора и фауна при тези неестествени условия. Икономическите проблеми на "осветлението, когато не е нужно" се сравняват със старата дограма и липсата на топлоизолация през зимата. Според учените, така човек губи и извора на своите мечти и вдъхновение - звездното небе, на което човечеството дължи много постижения на науката, културата и изкуството.

Видяна общо: 784 рейтинг: 0.23

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.