Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Новите коли се обезценяват най-бързо у нас

Дата: 31.07.2011

България е лидер в страните от ЕС извън eврозоната по спад на цените на новите автомобили през миналата година, сочат данни, представени от Европейската комисия.

През 2010 г. новите автомобилите у нас са поевтинели с 13.5 процента. Средното намаление на цените за общността е 2.5 на сто.

Общо 24 държави от ЕС отбелязват спад в реалните цени на леките автомобили. Цените са били стабилни в Италия и Малта, а са се повишили в Португалия с 2.6 процента.

Спадът в реалните цени е особено силно изразен в Словакия (-17.4 %), България (-13.5 %), Словения (-11.6 %) и Чехия (-9 %). В Полша те са се повишили с 5.6 %. При големите пазари реалните цени са се понижили най-значително във Великобритания (-3.7 %), докато в Германия, Испания и Франция намаленията на цените са по-умерени (съответно -1.9, -1.6 и -0.9 %).

Комисията отбелязва, че спадът в реалните цени на леките автомобили в ЕС е продължение на тенденция, наблюдавана от повече от десетилетие, което показва, че конкуренцията между производителите на леки автомобили на пазара на нови коли работи. Разликите в цените на пътническите леки автомобили в ЕС са намалели, но в някои случаи остават големи, което означава големи икономии за потребители, които извършват покупки зад граница.

Реалните цени за ремонт и поддръжка, които през последното десетилетие се увеличиха повече, отколкото общата инфлация, не се повишиха през 2010 г.

Докладът на ЕК изследва препоръчителните цени на производителите за 89 най-продавани модела леки автомобили, представляващи 26 марки.

Видяна общо: 956 рейтинг: 0.29

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.