Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Годишно произвеждаме около 5 тона черен хайвер

Дата: 30.07.2011

България е най-големият производител на черен хайвер от есетрови риби на Балканите, а в Европа се нарежда на пето място. В момента на световния пазар обаче има свръхпредлагане, което логично смъква цената при производител на скъпия иначе деликатес. Годишно в страната ни се произвеждат около 4-5 тона черен хайвер от есетрови риби" - съобщи Матей Матеев от фирма Аквамаш, член на Българската асоциация по рибарство и аквакултури.

С всяка изминала година производството продължава да се увеличава!

Кризата също се е отразила неблагоприятно на пазара. Един килограм български черен хайвер се изкупува за около 500 евро от производител. Цената е спаднала през последните години с 20-30 % и се очаква тази тенденция да продължи. Най-скъпият черен хайвер в света е този от моруна. Продава се два пъти по-скъпо от есетровия. У нас от него се произвеждат доста малки количества.

Основните пазари на българските производители са в Западна Европа и САЩ.

агенция Фокус

Видяна общо: 909 рейтинг: 0.29

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.