Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Бутилка "вино" за... 85 000 евро

Дата: 30.07.2011

Вкусовите качества на всяко вино се влошават след осмата година

Продажбата на 200-годишна бутилка вино Chateau d'Yquem, от 1811 г., за 75 000 британски паунда (приблизително 85 000 евро) постави нов световен рекорд за най-скъпо бяло вино. Купувач е частният колекционер Кристиян Ванек, бивш главен сомелиер на ресторанта La Tour d'Argent в Париж.

Chateau d'Yquem е известно като едно от най-добрите и най-скъпите сладки бели вина, от реколтата от 1811 г. То е особено ценно за ценителите на изтънченото вино. Климатът през 1811 г., записаните впечатления на онези, успели да го опитат, както и появата на Голямата комета през същата година, са свидетелство за отличния му вкус.

"Това вино е много специално. То е сред най-известните бели вина и е било произведено в годината на Голямата комета, което според вярванията повишава неговите качества. Много е рядко и е било опитвано три пъти, като всеки път е било оценявано с пет от пет възможни звезди.
Не го взех само за инвестиция, то ще е и истинска наслада и удоволствие за мен. Не знаех, че е най-скъпото вино, когато го купих. Знаех само, че е най-скъпото, което аз съм купувал някога" - споделя собственикът на бутилката Ванек.

Заради високата концентрация на захар, в Chateau d'Yquem, трайността му надвишава тази на подобни вина.

През следващите шест години бутилката ще стои изложена в ресторанта на Ванек SIP Sunset Gril на остров Бали в бронирана витрина.

"Ще го отворя след шест години, за да отбележа 50-ата година, откакто започнах да работя в Париж. Ще го споделя с жена ми, братята си и с моите приятели. Вече знам и какво ще бъде менюто" - размишлява французинът.

Частният аукцион за скъпата бутилка е бил организиран от Антик Уайн Къмпани. Предишният рекорд за най-скъпо бяло вино също е поставен на търг на същата компания - тогава бутилка Chateau d'Yquem от 1887 г. е било купено за 69 000 евро.

"Винаги имам сълза в очите си, когато продам бутилка вино. Успокоява ме мисълта, че тя е купена от някого с истинска страст към виното и че си е намерила добър дом" - казва управляващият директор на Антик Уайн Къмпани - Стефан Уилямс.

Ройтерс

Видяна общо: 744 рейтинг: 0.22

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.