Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

В окото на бурята

Дата: 31.07.2011

Да се върнеш от окото на бурята в планината жив и здрав си е класически хепиенд. Такъв късмет извади руска фамилия, която атакува Черни връх миналата неделя, а на връщане се заблуди. 72-годишният дядо Серьожа, 66-годишната му половинка Людмила и двамата им внуци - 8-годишната Аня и 17-годишният Антон, изгубиха маркировката и попаднаха в безлюдна падина. За капак ги застигна апокалипсисът - който вдигна от сън цяла Западна България в нощта срещу понеделник.

Братушките оглушели в бурята на Витоша

Бурята беше толкова страшна, че дори не се чувахме помежду си, признаха братушките патиланци. Баба Люси често звъняла на спасителите и говорела толкова бързо на руско-български, че нищо не й се разбирало. По едно време възрастната жена се отчаяла и по-големият и внук взел да я успокоява.

Дерето ги защитило от светкавиците в планината

"Имали са късмет, че са в падина, вероятно затова не ги е ударил гръм", коментира шефът на аварийните екипи в Планинската спасителна служба - Методи Тодоров, който участвал в издирването им.

Надхитрили мълниите, като останали прави под дъжда

Братушките са имали още един коз срещу бурята - не седнали на тревата, а останали на крака. Електричеството отива в земята и ако мокрият терен се докосне с бос крак или ръка може да те убие, обясняват експертите.

Когато спасителите намерили заблудените патиланци в 6.20 ч., в понеделник, руснаците били напълно изтощени. За сърдечноболния Серьожа дългият преход и емоциите в планината били повече от изпитание. И макар да се чувствал много зле, отказал на спасителите да го откарат в болница. "Всички спаха много и си върнаха силите, сега са добре" - признава снаха им Елена. За радост никой не е настинал след студената и мокра нощ, вкъщи са пили чай и аспирин. Трима от сървайвърите живеят в София. Само тийнейджърът Антон долетял наскоро от Москва на гости на братовчедка си. Елена признава, че близките й са постъпили много безразсъдно. Свекър й хукнал по баирите напук на слабото си сърце.

Дъщеричката и племенникът й били неподходящо облечени за тежък преход - с леки дрешки, без якета и по сандали. Нямали и вода. Спасили ги само трите GSM-а. Щом сигнализирали на 112, по дирите им тръгнали двама спасители с куче, а по-късно към тях се присъединили още 8 екипирани експерти. "Загубихме часове заради обърканите обяснения на бабата" - признава Методи Тодоров. И предупреждава, че когато човек се загуби в планината, трябва да си пести батерията на телефона - за да не прекъсне ценната връзка със спасителите.

Голямата грешка на братушките била, че като загубили планинската маркировка, не се върнали обратно, а се забутали по опасни и непознати места. "Самообладанието е изключително важно в планината", обяснява Тодоров. Преди три седмици например 40-годишен мъж зациклил на пътека сред скалите на Кончето в Пирин.

Уплашен от трудния терен, самотният планинар не смеел нито да продължи, нито да се върне. Потърсил помощ на 112. В патовата ситуация му помогнали планински спасители от база Банско. Подобен случай имало преди дни и на връх Полежан. Самотен мъж заседнал в труден участък през нощта и потърсил помощ.

"В планината не се ходи сам, нито със случайни хора", подчертава спасителят с дългогодишен опит. Сред природата се излиза с приятели, на които можеш да разчиташ в критичен момент. Идеалната групичка е от 6-7 души. Прекалено големите групи не вървят компактно и това създава напрежение, обяснява Методи Тодоров.

в-к Стандарт

Видяна общо: 1028 рейтинг: 0.33

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.