Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

за три години безработните се увеличиха със 70 %

Дата: 13.09.2011

За последните три години се отчита почти 70 % ръст на българите, които са без работа, а половината от активните предприятия са останали без нито един зает. Анализът е на Българската Стопанска Камара въз основа на данни от националната статистика.

Анализът на стопанската камара показва, че в момента има 370 000 безработни българи. И още 231 000, които от дълго време са без препитание, отчаяни са и не търсят работа.

От стопанската камара призовават правителството да помисли как да разкрие нови работни места, преди да увеличава доходи.

Синдикатите също традиционно говорят за увеличение на заплати. Настояват от януари да има ръст на заплатите в администрацията с 10 %, както и на минималният доход от 270 на 290 лева.

Засега е постигнато споразумение само за изготвяне на препоръчителен индекс, с който да се вдигнат заплатите в частния сектор. За всяка дейност, увеличението ще бъде различно. Някъде може и да няма.

"Да, заетостта е крайната цел, но тя минава през възстановяване на покупателната способност на хората, разбирай повече заплатите. В момента се водят преговори и за увеличение на минималните осигурителни прагове по сектори. На този етап е договорен ръст за 5 от общо 76 дейности. В сферата на търговията, минималният доход, на който ще се осигуряват работещите скача средно със 7 %, в туризма също ще има увеличение. Миналата година минималните осигурителни прагове за различните дейности бяха вдигнати средно с 5.6 %. Освен това се увеличиха осигуровките", смята Пламен Димитров, КНСБ.

Вместо повече пари в хазната, данните показват, че в бюджета на осигурителния институт има дефицит от 300 милиона лева.

Видяна общо: 850 рейтинг: 0.26

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.