Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

НЗОК няма пари да покрива разходите за спешна помощ на българи в чужбина

Дата: 12.09.2011

Европейските здравни карти, на които има право всеки здравноосигурен българин и които гарантират безплатна спешна помощ във всички държави от Европейския съюз, се издават много трудно и под условие. Според заповед на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) карта се дава само на хора, които могат да докажат, че ще отсъстват от България повече от два месеца. Останалите получават хартиено удостоверение от районните здравни каси. Който не иска да пътува с хвърчащ лист, може да плати за застраховка, но така се нарушава принципът, че всеки българин има право на безплатна спешна помощ навсякъде в Европа.

Вече се появиха и първите проблеми с удостоверенията - българи в Португалия са били принудени да платят за спешна помощ, защото местните болници не признават странния документ, който на всичкото отгоре е написан само на български!

На специалния сайт за европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) има текст, който гласи: "Всички граждани на България, с непрекъснати здравноосигурителни права, имат право на медицинска помощ във всички страни от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, ако се разболеят или наранят по време на временен престой в някоя от тях. За да се възползвате от това си право, се нуждаете от валидна европейска здравноосигурителна карта, която ще ви бъде издадена безплатно". Той стои точно под заповедта на НЗОК с ограниченията и въвеждането на временните удостоверения.

От касата обясниха, че проблемът е заради обжалване на обществената поръчка за отпечатване на картите. Има избран изпълнител, но процедурата се оспорва пред Комисията за защита на конкуренцията. От НЗОК не успяха да обяснят защо консорциумът, който в момента изработва документа - КИМ 2000 - Демакс, отпечатва карти само за част от осигурените българи.

От центровете, които приемат заявленията на хората, пътуващи в чужбина, обясняват, че има проблем с отпечатването на картите, но служители на Демакс заявиха, че при тях няма никакви технически проблеми и могат да изработят колкото карти са нужни.

НЗОК обещава до края на септември проблемът с издаването на документа да бъде решен, но по-вероятно е след септември дори да спре издаването на карти за всички пътуващи.

Пациентски организации подозират, че истинската причина е, че здравната каса няма пари да покрива разходите за спешна помощ на българи в чужбина и затова ограничава броя на хората с карти. От НЗОК отрекоха. Актуални данни колко души са били лекувани в ЕС ще има в началото на октомври.

Видяна общо: 502 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | НЗОК няма пари да покрива разходите за спешна помощ на българи в чужбина
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.