Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Руските туристи напускат България за собствена сметка

Дата: 12.09.2011

Повечето закъсали руски туристи по летищата във Варна и Бургас са успели да се върнат в родината си за собствена сметка, като са купили билети за полети на други авиокомпании, пише в днешният си брой руският бизнес всекидневник РБК Daily. Изданието започва статията си с изречението, че туристическият пазар е потресен от нов скандал. След това накратко описва перипетиите на "превърналите се в заложници на финансовите проблеми на българския туроператор Алма Тур БГ руски туристи".

"Надежда, че България ще помогне при разрешаването на ситуацията, по-скоро няма и Федералната агенция по туризъм на Русия се е обърнала към местните туристически оператори (ICS Travel Group, Нева, Солвекс Тревел, Дельта Интерконтиненталь Групп) да платят за втори път билетите на закъсалите туристи, а после да си искат парите от "Алма тур БГ", пише РБК Daily. Освен това руските турооператори ще трябва да платят и билетите на пътниците, които са излетели със собствени средства. Руските институции съветват туристите не само да търсят парите си от местните турооператори, но и да ги съдят за нанесени морални щети. От своя страна турооператорите от Русия ще съдят Алма Тур БГ.

Бизнес вестникът пише, като се позовава на българските медии, че Алма Тур е задлъжнял на националния авиопревозвач България Ер за 5 млн. долара, а не както се обявява по българските медии - 7 млн. евро. Затова авиопревозвачът е отказал да превози около 900 руски туристи към Москва и Санкт Петербург. По-голяма част от туристите са решили да отпътуват от страната самостоятелно и да си купят билет за втори път. Покриването на тези загуби ще бъде отправена към руските турооператори, които са продавали туристически пакети на Алма Тур - от българската компания реално са продадени билети за едва 40 човека.

РБК припомня, че проблемите на руските туристи са започнали в петък (9 септември) и че мотив на България Ер да откаже полетите е, че туроператорът не е платил за тях. Според РБК, Алма Тур БГ има сериозни финансови проблеми и дължи на българските банки около 13.9 млн. евро. Преговорите между двете български фирми, които са започнали още в петък, досега не са довели до нищо. Затрудненията на руските туристи са довели и до невъзможността от Бургас да излетят и 200 финландски туристи за Хелзинки.

По данни на Ростуризъм, вчера в България са останали около 200 човека - 120 от Санкт Петербург в Бургас и 80 от Москва и Санкт Петербург във Варна. "Всички те са настанени в хотели и ще могат да се върнат в понеделник", обясняват от ведомството. Руснаците са могли да се върнат за собствена сметка и с авиокомпанията S7 (Сибирски авиолинии), която има редовни полети до Бургас и Варна. Цената на един билет е била 20 хил. рубли (948 лева).

Видяна общо: 823 рейтинг: 0.25

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.