Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Посланикът на ЕС в Босна настоя за ускоряване на евроинтеграцията на страната

Дата: 13.09.2011

Новият специален представител на Брюксел в Босна Петер Сьоренсен призова за ускоряване на европейската интеграция на страната и подчерта, че съставянето на правителство е от ключово значение за постигането на тази цел.

Европейският съюз е поел сериозен ангажимент за евентуална бъдеща евроинтеграция на независима и обединена Босна и Херцеговина, заяви Сьоренсен малко след пристигането си. Той изтъкна и желанието на европейските политици да работят за по-добри икономически и социални перспективи за Сараево.

На фона на дълбоката политическа криза в страната, която вече близо една година след изборите още не е успяла да формира кабинет, Сьоренсен каза, че неговата роля не е да бъде посредник на политическите лидери. Те сами трябва да изпълнят задълженията си, изтъкна дипломатът.

"Моята роля е да поставя плановете за ЕС във фокуса на политическите дискусии в Босна. Краткосрочната ни цел е да помогнем на властите да изпълнят всичко необходимо, за да влезе в сила споразумението за стабилизиране и асоцииране.
Сформирането на правителство е от огромно значение за доброто функциониране на конституционната система в Босна и Херцеговина. В резолюцията на ЕС за Босна, от март тази година, е посочена възможност за въвеждане на санкции от страна на ЕС в случай, че конституцията на Босна и Херцеговина бъде застрашена по някакъв начин.
ЕС е готов да помогне и при преброяването на населението в Босна, като ще работи в партньорство с босненските институции" - заяви Сьоренсен по време на първата си пресконференция в Сарево.

Новоназначеният дипломат беше определен за поста, след като Брюксел реши да има свой специален пратеник в Сараево, независим от представителя на международната общност в Босна Валентин Инцко.

агенция Франс Прес

Видяна общо: 839 рейтинг: 0.26

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Посланикът на ЕС в Босна настоя за ускоряване на евроинтеграцията на страната
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.