Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

След случая в Бургас руските туроператори искат по-здрав контрол върху авиопревозвачите

Дата: 12.09.2011

"До края на деня ще бъдат извозени още 80 туристи от Бургас и 200 от Варна. На Алма Тур може да бъдат наложени санкции, ако не реши бързо проблема с руските летовници. В момента тече проверка на фирмата Алма Тур Флай, която всъщност дължи пари на България Ер и превозва туристите на компанията" - съобщи пред БНТ зам.-министърът на икономиката Иво Маринов.

Асоциацията на руските туроператори АТОР се готви да предложи мерки за затягане на контрола върху чартърните туристически полети след случая, при който над 500 руски туристи останаха блокирани в Бургас, заради спор на превозвача България Ер и туроператора Алма Тур. Очакванията са предложенията да бъдат внесени в следващите две седмици, като все още не е известно дали ще бъдат обсъждани на правителствено ниво.

В интервю за БНТ изпълнителният директор на сдружението Майя Ломидзе коментира, че ще бъде предложено авиокомпаниите да информират руските власти в случай на "сложни отношения с възложители", както и да им бъде издаван лиценз за полети само когато се задължат да изпълнят докрай ангажимента си. По думите й в казуса с руските туристи в Бургас отговорност за неизпълнените полети трябва да понесе България Ер.

"Руските партньори на Алма Тур твърдят, че са прехвърлили на Алма Тур депозитите за чартърните рейсове още през февруари-март и тя е трябвало да ги прехвърли на България Ер. По последни данни Алма Тур твърди, че е прехвърлила парите, а България Ер - че не ги е получила. Ако авиокомпанията не е получила тези пари, защо е започнала да изпълнява чартърната програма? Авиокомпанията носи отговорност именно защото внезапно прекрати полетите, въпреки че е знаела за дълговете" - коментира Ломидзе.

Според различни руски издания, руските партньори на Алма Тур до последно не са знаели за финансовия спор с превозвача.

В момента в Русия тече дебат за самолетния транспорт като цяло и се очаква до края на годината да бъдат предприети редица нови законодателни мерки. Засега основният фокус е насочен към сигурността при пътуване и техническата изправност на машините.

През миналата седмица при жестока катастрофа на чартър загина хокейният отбор на Локомотив (Ярославъл), а президентът Дмитрий Медведев нареди до 15 ноември да се предприемат стъпки за закриване на авиокомпаниите, които не могат да гарантират сигурността при пътуване.

Очаква се през декември да бъде внесена в парламента промяна на закона, според която трябва да се увеличат драстично санкциите при нарушаване на правилата за сигурност.

ИТАР ТАСС

Видяна общо: 902 рейтинг: 0.27

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | След случая в Бургас руските туроператори искат по-здрав контрол върху авиопревозвачите
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.