Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Икономическа полиция разследва Алма Тур и България Еър

Дата: 13.09.2011

Късно снощи, с полет на финландска авиокомпания, от бургаското летище излетяха 205 финландски туристи. Така у нас остават около 150 от групата злополучни чуждестранни туристи, които четrри дни не можаха да напуснат страната ни заради неуредени финансови отношения между туроператора и националния въздушен превозвач.

Финландската агенция за защита на потребителите организира полет до родината за всички летовници, които останаха по принуда в България, съобщи местната национална телевизия. Агенцията по-рано днес забрани на компанията Алма Тур да предлага почивки на финландците, докато не докаже, че разполага с необходимите финанси, за да извършва пътувания. Занапред компанията трябва да предоставят на агенцията доказателства, че ще връщат клиентите си в родината им и ще възстановяват на потребителите авансите им в случай, че фирмите банкрутират. В противен случай властите ще обявят компанията за неплатежоспособна.

Икономическият отдел на криминалната полиция пое случая с блокираните на морето чужди туристи. Според Софийската градска прокуратура има данни за неправомерни действия от Алма Тур и България Еър.

В 15.00 часа днес предстои среща на членовете на руската туроператорска асоциация за организиране на плащането на чартърен полет чрез техния гаранционен фонд.

"Репутацията на България пострада сериозно около спора между Алма Тур и България Ер, и блокираните чуждестранни туристи у нас" - заяви главния прокурор Борис Велчев. Прокуратурата е възложила на икономическа полиция да направи проверка дали няма присвоени средства, измамливо насочени или някоя от компаниите да е в състояние на банкрут, което е наказуемо, ако не е декларирано.

Инспекцията ще приключи до няколко дни.

bTV

Видяна общо: 665 рейтинг: 0.20

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.