Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Скандалът и имиджа на българския туризъм

Дата: 13.09.2011

Ще има ли дългосрочен ефект от скандала за българския туризъм и планирано ли е заложничеството на туристи заради уреждането на търговски спор. Виновникът за създалата се ситуация все още се издирва, но според заместник-министъра на икономиката с ресор туризъм той е на нашите ширини.

„Отговорността за изпращането, престоя и връщането на туристите носи организатора на пътуването, тоест изпращащият туроператор” - каза Иво Маринов.

От бранша обвиняват и държавата

Според бранша вина за ситуацията имат, както оператора и превозвача, така и държавата, тъй като не е изпълнила евродиректива за създаване на Гаранционен фонд.

„Правителството не е изискало достатъчно гаранция, защото по закона правителството изисква само застраховка, която не сработва. Категорично претенциите трябва да са насочени към българския, а не към руските туроператори.
Тук ние виждаме спор между два търговски субекта, но виждаме и самоуправство от страна на България Еър, която съвсем съзнателно при неплатени над 100 полета, тя решава с неплатен полет да доведе до България чуждестранни туристи, с цел да ги задържи в България и да бъдат изнудвани” - каза Румен Драганов от Национален борд по туризъм.

"Няма схема. Моментът съвпадна само с момента, в който Алма Тур спря да изпълнява подписания с превозвача анекс за разсрочено изплащане на старите и на текущите задължения" - коментира изпълнителният директор на Бългрия Еър - Янко Георгиев.

И днес от Алма Тур остават безмълвни

За пореден ден от Алма Тур отказаха да коментират кризата с блокираните в България руски туристи. Пред офисите на фирмата няма струпване на недоволни клиенти.

Днес Комисията за защита на потребителите направи проверка в централния офис на туристическата агенция. И от авиационни, и от туристическият бранш смятат, че кризата ще накърни името на България, като туристическа дестинация, но от администрацията считат, че скандалът ще отшуми бързо.

„Това е неприятен инцидент, но с оглед с положените усилия от страна на хотелиери, държава този негативен факт ще отшуми още преди началото на зимния сезон и ще има минимално отражение” - смята Иво Маринов.

bTV

Видяна общо: 771 рейтинг: 0.24

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.