Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Четиридневната сага с блокираните туристи

Дата: 12.09.2011

Четвърти ден продължава сагата с чуждите туристи на Черноморието, които не могат да се върнат по родните си места заради неуредени финансови отношения между туроператорската фирма и авиокомпанията, която ги превозва.

Икономическият отдел на криминалната полиция вече проверява казуса. Според Софийската градска прокуратура, има данни за извършени неправомерни действия и от Алма Тур и от България Еър.

Развитието на ситуацията днес

В момента на бургаското летище няма туристи, които да чакат да бъдат извозени. Всички са настанени в хотели. Около 200 туристи от Бургас, Слънчев бряг и Златни пясъци ще бъдат извозени късно тази вечер с полет на финландска компания.

Все още няма яснота за около 150 летовници, които чакат полет за Санкт Петербург.

Около 30 от блокираните пътници все пак успяха да излетят от Варна за Москва, сред като бяха поети от редовните полети, които авиокомпанията възстанови от днес. Превозвачът изпълни общо три полета до руската столица от Бургас и Варна, платени от руски туроператори.

Проверката на икономическа полиция е по разпореждане на главния прокурор. В момента в при туроператора и при превозвача текат разпити.

„Най-малкото има данни за неправомерни действия на длъжностни лица от съответните фирми, като тепърва ще се уточнят точно какви са и дали осъществяват състав на престъпление от общ характер. И за прокуратурата все още не е ясно има ли отклоняване на средства, платени от чуждите туристи и ако има - къде са отклонени" - обяви Маргарита Немска, говорител на Софийска градска прокуратура.

От авиокомпанията са категорични, че няма да извозват туристите на Алма Тур, освен ако полетите не им бъдат платени директно от чуждите туроператори.

„За съжаление, те не са наши пътници, това нееднократно сме го повтаряли, те имаха само резервиран полет на България Еър. Съдбата на тези пътници изцяло е в ръцете на Алма Тур" - каза Стоян Митев, представител на превозвача за Бургас.

По данни на Алма Тур, блокирани у нас остават още около 150 туристи за Санкт Петербург. Вече четвърти ден те се чувстват заложници на икономическия спор.

Представителят на руската федерална агенция по туризъм, който днес се срещна с потърпевшите, не е поел ангажимент за извозването им. Руските туристи са категорични, че ще заявят колективен иск срещу туроператора. Спешна среща по случая се проведе и в Москва.

След срещата на зам.-министър Камен Кичев, с представители на Федералната агенция по въздушен транспорт на Русия в Москва, стана ясно, че министерството на транспорта ще осигури всички необходими разрешителни на авиокомпаниите, които биха поели извозването на туристите, чиито полети бяха отменени, заради спора между авиокомпания България Еър и Алма Тур. Така министерството дава възможност и на други превозвачи да участват в разрешаването на възникналия проблем.

Как случаят се възприема в Руската федерация?

Темата със закъсалите руски туристи далеч не е сред водещите теми в тяхната родина. Въпреки това, специализираните медии следят отблизо проблема. Основната причина, да не попаднем под ударите на руската преса е фактът, че с техните туристи не се е случило нищо лошо и са в добро здравословно състояние.

Положителна роля в случая играе и фактът, че "премиерът" лично предостави своя самолет за извозването на руснаците от Черноморието. Жълти издания, като Комсомолска правда, не пестят критиките и дори определят ситуацията като заложническа криза. Други използват определения, като „колапс” и „цинизъм”.

Очевидно търпението на руската страна е на изчерпване и е в интерес на всички, драмата да приключи възможно най-бързо.

Видяна общо: 610 рейтинг: 0.19

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.