Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Грийнпийс навърши 40 години

Дата: 13.09.2011

Точно преди 40 години едно гневно телефонно обаждане заради мъртви морски видри поставя началото на Грийнпийс. Смъртта на редките животни е причинена от американски ядрени опити на остров Амчитка край Аляска. Това така възмущава Ървинг Стоу и жена му Дороти, че създават петиция, която разпространяват в родния си Ванкувър и по цялото канадско крайбрежие.

Дъщеря им Барбара Стоу си спомня първите стъпки по оформянето на групата, която по-късно ще прерасне в една от най-влиятелните екоорганизации в света. Баща й е получи информация, че след американски ядрени опити по брега на Аляска са открити мъртви морски видри с разкъсани от експлозиите тъпанчета на ушите.

Семейство Стоу са квакери и пацифисти, които са напуснали САЩ по време на войната във Виетнам. Заедно с други активисти те създават комитет и обявяват, че ще изпратят кораб край Амчитка, за да наблюдават опитите. Скоро от цяла Канада започват да им изпращат пари – по 2 долара в пликове.

Корабът, с името Грийнпийс, отплава от Ванкувър през септември 1971 г. Американската брегова охрана не му позволява да стигне до острова, но въпреки това акцията помага да се привлече обществено внимание към опитите и САЩ ги преустановяват на следващата година. Тогава комитетът на активистите приема името Грийнпийс и само след няколко години броят на членовете му надвишава населението на града, в който е създаден.

Днес седалището на международната организация се намира в Амстердам. Грийнпийс има офиси в множество държави, а канадският й клон се помещава в Торонто. Въпреки това, ръководството и основателите твърдят, че Ванкувър с живописното си разположение сред планини, океан и гора и с разнообразното си население е изиграл ключова роля за създаването на организацията.

Грийнпийс беше рожба на своето време, но също и на мястото. Там чувствителността към околната среда е особено силна" - разказва ръководителят на канадския клон - Брус Кокс.

Ванкувър е исторически център на богатото местно културно наследство на западния бряг, но в същото време и важен търговски възел за базираната на добива на ресурси икономика на Западна Канада още от XIX век. През 60-те години на миналия век градът вече е известен с мултикултурното си население и като убежище за американски хипита и пацифисти, бягащи от мобилизация в армията по време на войната във Виетнам.

"Ако не беше градът, организацията можеше и да не се появи. Помня японските и китайските общности, които живееха тук по онова време. Имаше международно младежко движение, имаше будистки и индуистки общности, млади хипита, групи за завръщане към земята и зелени общности.
Искахме да създадем екологично движение, разказва още Уейлър. Движения за граждански права, за мир и за правата на жените вече съществуваха, но липсваше истинско усещане за екология.
Намерението на създателите бе да отговорят на тази необходимост и не сме си представяли, че ще създадем международна организация, която ще стане световноизвестна. Трябваше да променим света... И донякъде, като че ли, успяхме" - смята писателят Рекс Уейлър - един от основателите на организацията, който е плавал с кораба Грийнпийс, след преселването си от САЩ през 60-те като млад журналист.

Пътят на Грийнпийс е преминал през много бури, а през последните години организацията е силно критикувана за някои от по-провокативните си тактики против лова на тюлени и за морските си сблъсъци с японски китоловни кораби.

В същото време тя продължава да отстоява независимостта си и все още се финансира само от лични дарения, без участието на правителствени или корпоративни финанси. Организацията е известна и с придържането си към строги научни стандарти, заради които се ползва с доверието на мнозина.

Гражданите на Ванкувър, които знаят, че това е родното й място, обикновено се гордеят с този факт. Според Барбара Стоу, чиито родители вече не са живи, политиците също си дават сметка, че зеленото движение е оставило своя отпечатък върху града, който се смята за един от най-екологичните в света.

Тази седмица активисти на Грийнпийс от цял свят ще се съберат във Ванкувър, за да отбележат 40-годишнината на организацията.

агенция Франс Прес (AFP)

Видяна общо: 759 рейтинг: 0.24

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.