Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Химимпорт купува Алма Тур

Дата: 13.09.2011

"Авиокомпания България Ер започна правни действия да събере задължението в размер на 3.6 млн. евро от компаниите от групата на Алма Тур.
Събирането на това вземане е въпрос на предприети вече правни действия, като окончателното решение ще бъде взето от компетентния съд.
Сериозни притеснения пред авиокомпанията предизвикват съществуващи проблеми с обслужването на кредити на групата Алма Тур към български банки, във високия летен сезон - кредит от 8 млн. долара за финансиране на авиационна дейност и кредит от 18 млн. евро за хотелска дейност" - гласи официално съобщение на превозвача, след като заради спора му с туроператора, стотици чужди туристи останаха блокирани с дни във Варна и Бургас.

Преди два дни управителят на Алма Тур - Любомир Панковски потвърди пред БНР, че има задължения от Алма Тур Флай към превозвача, но призова да не се изнася непотвърдена информация за размера им. Туристическите дружества са заложени в полза на България Ер, ЦКБ и Булбанк.

Справка в Търговския регистър показва, че дружеството Алма Тур БГ е заложено в полза на ЦКБ и Булбанк, срещу заем за 13.905 млн. евро. ЦКБ осигурява 3 млн. евро, а останалите Булбанк. Залогът е направен на 10 август 2010. ЦКБ и България Ер са от икономическата група на Химимпорт.

С изтегления заем от двете банки Алма Тур БГ е рефинансирала заеми на нейни дружества към ОББ за 7.9 млн. евро, 4 млн. евро са отишли за предсрочното погасяване на облигациите й, а останалите 2 млн. евро за финансиране на 57 % от изграждането на хотел Тамплиер, в Банско. Няма информация дали компанията има просрочени задължения по тези заеми.

Алма Тур Флай е заложено в полза на Емпорики, за заем от 1 млн. евро и в полза на България Ер - за 5.88 млн. евро и 21.3 млн. долара. Залогът е по балансова стойност на Алма Тур Флай - 4.39 млн.лв. и e за плащания по договор от май за 2010 за приоритетно чартиране.

Справка в отчета на България Ер за 2010 г. показва, че Алма Тур Флай е най-големият й източник на приходи от наем на самолети - 11.3 млн.лв., при общо по това перо за 12.57 млн.лв.

В съобщението си от днес България Ер посочва, че за разлика от Алма Тур не може да си позволи да бави плащания към свои контрагенти - за доставка на гориво, летищно обслужване и такси за прелитане и обслужване на полетната дейност. Затова от компанията заявяват категорично, че не могат да превозват клиенти на Алма Тур, тъй като това би било безвъзмездно финансиране на нейната дейност и би застрашило работата на самата България Ер.

Авиопревозвачът уверява, че е готов да превози всеки пътник с билет и в рамките на свободните места на полетите, съгласувани с въздухоплавателните администрации на България и Русия. "Във връзка със създалата се ситуация с непревозени клиенти от Варна и Бургас на групата Алма Тур и нейни контрагенти, заплатили на последната въздушен превоз, считаме, че този въпрос следва да се отнесе и реши пряко с Алма Тур" - се посочва в съобщението.

Видяна общо: 1009 рейтинг: 0.31

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.