Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Стъргалото отваря кепенци в пазарния петък

Дата: 15.09.2011
РЕТРО СОФИЯ ФЕСТ
Стъргалото отваря кепенци в пазарния петък

РЕТРО СОФИЯ ФЕСТ

(16-18.09.2011 г.)

Представя винтидж – сватба, фотоконкурси и фотоизложби, сцена за стари градски песни, литературен салон, парад на мотоциклети, ретро гардероб с арт фото; ретро дефиле с конкурс за Мис и Мистър Ретро София, открит дансинг с оркестър и DJ.

Но това не е всичко...

На 16 септември (петък) от 18:00 часа в градинката зад Руската църква DaDa Cultural Bar, със съдействието на Столична община открива РЕТРО СОФИЯ ФЕСТ – пътеводител на забравена София.

Културният фестивал ще се проведе на 16, 17 и 18 септември, като част от празничната програма, по случай Деня на София. За няколко дни и нощи времето ще се върне със сто години назад. Градинката зад двореца ще се превърне в старовремско стъргало, изпълнено със суетнята от ежедневния бит и празничното нощно великолепие на буржоазна София. Ще отворят различни дюкяни – за хляб, лакомства, дантели, бижута и шапки, мебели, книги, антикварни вещи. Стар кафеджия бавно ще вари кафе на пясък, ваксаджията ще търка пантофи, фотографът ще прави семейни снимки с автентичен фотоапарт с триножник, а в градинския дансинг Оркестърът празнично ще свири популярни валсове и танго.

Ретро гардероб, оформен специално за Ретро София Фест, ще даде шанс на всеки гост на стъргалото да „влезе в кожата” на персона отпреди сто години. Със съдействието на Маджикленд - най-голямата карнавална къща в София, в градинката зад Руската църква ще се обзаведе артистично ателие за моделиране на пълна ретро визия с грим, прическа и разбира се, тоалети в стилистиката от началото на миналия век. С помощта на високите технологии пък ретро-образите ще се заснемат и отпечатат за минути, при това не само върху хартия, но и върху тениска, чаша или сувенир по желание.

Храмът Свети Николай Чудотворец, една от емблемите на град София, също ще е неделима част от грандиозната ретро-сцена на RETRO SOFIA FEST. На 17 септември, точно в 12:30 часа, в него ще се извърши специално бракосъчетание, подготвено по всички светски и модни правила, диктували сватбения ритуал сред столичния хайлайф преди сто години. Младоженците, облечени в изискани тоалети, ще пристигнат с уникален ретро-автомобил, прочутият модел Ford T, 1928 г. Те ще бъдат посрещнати с празнично песнопение от мъжкия хор на храм Свети Николай Чудотворец, а след свещенното бракосъчетание ритуално ще поздравят всички гости. Винтидж-сватбата се подготвя с любезното съдействие на Радост Димитрова и телевизионното предаване „Модерно” на BTV и ще бъде излъчена непросредствено след края на фестивала.

Ретро София Фест ще представи и няколко фотоизложби. На стъргалото, със съдействието на PhotoPavilion, ще се експонира открита градска изложба с най-добрите снимки във фотоконкурса „Забравена София – на фокус”. Снимките ще бъдат оценени от жури, като три от тях ще получаг големи награди от PhotoPavilion. В DaDa Cultural Bar ще се покажат всички ретро-снимки, които се включиха в конкурса „От албума на баба”. Гласуването за най-интересна ретро –фотография ще продължи до края на Ретро София Фест. Собствениците на трите най-харесани снимки също ще получат награда – огромна кошница с вкусни деликатесни сирена Жоси. Дома на Москва ще е отворен за посетители през цялото време на Ретро София Фест като в него ще могат да се разгледат две забележителни фотографски изложби - „Стара София - Център”, „Разходка из съвременна Москва” и изложба живопис на А. А. Хофарт и Кирил Китов.

DaDa Cultural Bar, организатор на РЕТРО СОФИЯ ФЕСТ, ще има ролята на ключов медиатор на фестивала. Интелектуалното заведение, станало известно с провокативната си мултижанрова културна програма, ще открие РЕТРО СОФИЯ ФЕСТ с VIP парти, което ще прелее в тематичен купон под надслов 1920’s Party с DJ Bass Blooper. В дните на фестивала в заведението ще се организират литературни салони, лекции, пряко свързани с живота и градоустройството на стара София... А вечерите ще приключват с тематични музикални програми, аранжирани със салонна музика и характерен дрес код.

Последният ден на РЕТРО СОФИЯ ФЕСТ стъргалото ще бъде огласено с шума на ретро-мотоциклети, някои от които ще предлагат атрактивна разходка в кош. Вечерта градинката на Руската църква ще се изпълни с участниците в конкурса Мис и Мистър Ретро София.

Каним всички да се включват в първото за София ретро дефиле като за целта трябва просто да дойдете на „Стъргалото” с тоалет или аксесоари, които да са в стилистиката на модата преди сто години. Тези, които неразумно са разчистили бабиния гардероб, ще могат да закупят или вземат под наем шапки, чадъри, шалчета както и цели облекла от ретро гардероба на Ретро София Фест. Най-атрактивните участници в модния парад ще получат титлите Мис и Мистър Ретро София и ще бъдат щедро наградени с дълъг уикенд за двама в луксозния петзвезден СПА хотел Двореца, във Велинград и с подаръци от VintageSofia.

Ретро София Фест се организира от DaDa Cultural Bar със съдействието на Столична община, Дом на Москва в София, Photopavilion, Atera, „Маджикленд, VintigeSofia, с медийното парньорство на БНР, Радио София, Класа, Една седмица в София, продукция Модерно на BTV, Archmedia, SofiaLive, Hello, iNews, LostBulgaria.com.

Видяна общо: 928 рейтинг: 0.29

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.