Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Нощ на музеите и галериите, Пловдив

Дата: 15.09.2011

Домът на художниците събира няколко поколения творци в Нощта на музеите и галериите

От невръстни майстори на четката до изявени имена в областта на изобразителното изкуство ще покажат свои творби в Дома на художниците в Пловдив по време на Нощта на музеите и галериите. Арт фестивалът се организира от фондация Отворени изкуства и община Пловдив, а най-новата галерия на града се включва в него за първи път. Тя бе създадена от Международен панаир Пловдив и след откриването през месец ноември миналата година в нея гостуваха прочутите български автори Христо Стефанов, Любен Диманов и Никола Манев. Сега залите й ще бъдат изпълнени с произведения на няколко поколения пловдивски творци.

С ателие на открито за деца, които искат да рисуват, ще започне програмата на Дома на художниците на 17 септември. Те ще експериментират с моливи, бои и пастели от 16 до 19 ч., а после ще получат награди от томбола. Всички желаещи могат да се включат в 3-часовия творчески маратон. Проявата се организира от ателие-галерия S-Hombre и читалище Димитър Благоев по инициатива на младия художник Милен Сиромашки, който ръководи там курс по изобразително изкуство. Творби на най-младата генерация ще бъдат подредени в една от трите експозиции, подготвени специално, за да гостуват в Дома на художниците по време на Нощта на музеите и галериите.

Посетителите ще могат да видят и произведения на преподаватели от пловдивския университет „Пайисий Хилендарски“. Изложбата Поколения е посветена на 50-годишнината от създаването на висшето училище. В нея участват Бисер Дамянов, Борис Богданов, Даниела Маркова, Елена Лютакова, Константин Анастасов, Методий Ангелов, Панайот Панайотов и проф. Стефан Лютаков.

В изненадваща светлина ще се представи една от известните фигури в културния живот на Пловдив - Пенка Калинкова. Тя е подготвила фотоизложба с името „Флоралните фантазии на архитект Камен Петков“. Арх. Камен Петков е проектирал близо 800 обществени и частни здания. Сред тях са емблематичните къщи на пл. Джумаята №№ 1 и 3, сградата на БНБ на ул. Райко Даскалов № 51. Арх. Петков е признат за един от майсторите на стила сецесион у нас, а проектите му впечатляват със своите хармонични пропорции и изящна украса, които пловдивчани ще видят на фотоси в Дома на художниците на 17 септември.

Трите изложби ще бъдат открити в 19 ч. и ще останат в галерията до края на месец септември.

Видяна общо: 865 рейтинг: 0.27

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.