Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Над 120 деца рисуваха в Дома на художниците в Нощта на музеите и галериите

Дата: 19.09.2011
Нощ на музеите и галериите
Зам.-кметът на Пловдив Георги Търновалийски разглежда творби на момиченце, което рисува в откритото ателие. То бе част от програмата на Дома на художниците за Нощта на музеите и галериите на 17 септември

Над 120 деца и младежи импровизираха с моливи, пастели и четки в откритото ателие, което бе част от програмата на Дома на художниците за Нощта на музеите и галериите в Пловдив на 17 септември. Творческият маратон продължи 3 часа.

Проявата бе инициатива на Милен Сиромашки, който ръководи курс по изобразително изкуство, организиран от ателие-галерия “S-Hombre” и читалище ”Д. Благоев”. Творби на негови възпитаници бяха подредени в една от трите експозиции, подготвени специално за най-големия арт фестивал в Пловдив и показани в Дома на художниците. Картините на невръстните живописци впечатлиха публиката със своя стил и творчески заряд.

40 от участниците в откритото ателие получиха награди от томбола. Имената на късметлиите изтегли зам.-кметът на Пловдив Георги Търновалийски, който предостави част от материалите за уъркшопа и две специални награди – едномесечен безплатен курс по рисуване. "Помнете - България е доказала, че е силна със своята култура, с таланта и интелекта на своите граждани, тя е държава на духа" - обърна се към младите художници зам.-кметът.

Най-новият арт център в града събра в Нощта на музеите и галериите няколко поколения. Своя експозиция представиха и преподавателите от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ Бисер Дамянов, Борис Богданов, Даниела Маркова, Елена Лютакова, Константин Анастасов, Методий Ангелов, Панайот Панайотов и проф. Стефан Лютаков. Тя е посветена на 50-годишнината от основаването на висшето училище.

„Благодаря на тези изявени имена в областта на изобразителното изкуство, че в сегашните трудни времена намират сили, енергия и вдъхновение да творят. На хора като вас се дължи славата на Пловдив като културна столица“ - заяви зам.-кметът Търновалийски.

Фотоизложбата на Пенка Калинкова, озаглавена „Цветните фантазии на арх. Камен Петков“, също гостува в Дома на художниците. Тя включва снимки на уникални детайли от сгради, проектирани от известния архитект, който е признат за един от майсторите на стила сецесион у нас. Фотосите показват какъв е бил Пловдив, но дават и тема за размисъл какъв трябва да бъде нашият град, подчерта Георги Търновалийски.

Благодаря на всички автори, които гостуват в Дома на художниците, и на домакините от Международен панаир Пловдив, които създадоха тази галерия, добави той в приветствието си към участниците в събитието.

Изложбата на детски картини и експозицията на университетските преподаватели може да се видят до края на месец септември.

Катя Янева

Видяна общо: 1048 рейтинг: 0.33

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Над 120 деца рисуваха в Дома на художниците в Нощта на музеите и галериите
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.