Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Англичани вдигнаха световния океан с 1.5 метра

Дата: 26.09.2011

Грешен атлас изтри част от леда на Гренландия

Нов атлас на света, наречен от издателите си "най-великата книга на Земята", "стопи" значителна част от ледената покривка на Гренландия. Грешката на британското издателство Колинс Гео, част от издателската компания Харпър Колинс, предизвика незабавната реакция на редица климатолози.

Според официалното съобщение, съпътстващо новото издание на авторитетния атлас, Гренландия е загубила 15 на сто от вечния си лед между 1999 и 2011 г. Това би означавало, че са се стопили 125 000 кубични мили (около 520 000 куб.км.), тоест достатъчно, за да повдигнат океанското равнище с 1 – 1.5 метра, показват груби изчисления на Етиен Бертие, гласиолог в университета в Тулуза. Приложената в изданието карта показва, че значителни части от острова са напълно оголени и са изобразени с тъмни цветове, обозначаващи сухоземна повърхност.

От няколко дни климатолозите и гласиолозите, които помнят случая с грешната прогноза за бързо топене на хималайските ледници, са се мобилизирали в "бригади на истината". Те обясняват чрез различни медии и блогове за преувеличението.

Гренландия не е загубила такова количество лед и сняг през последните години, снежната й покривка вероятно се е оттеглила с една десета от 1 %, твърди американският център за информация относно снега и леда (NSIDC) към Колорадския университет. Учените подчертават, че никой от издателството не се е консултирал с тях по въпроса.

От Колинс Гео заявиха, че са ползвали информация от NSIDC, но в крайна сметка се извиниха са подвеждащото съобщение. Издателството се е заело със спешен преглед на картата на Гренландия.

Учени от NSIDC предполагат, че картографът на Колинс Гео е сбъркал карта, показваща дебелината на леда, с такава, показваща контурите на ледения масив. В петък управляващият директор на издателството Шийна Баркли отрече това да се е случило, но не поясни как е настъпило объркването.

Ню Йорк Таймс

Видяна общо: 579 рейтинг: 0.18

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.