Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Уникална библиотека събира кирилишки шрифтове

Дата: 27.09.2011

Създаването на уникална библиотека, която да събере всички шрифтове на кирилица и да бъде със свободен достъп, е главната задача на форум, посветен на славянската култура в интернет, който ще се проведе през есента на 2012 г. в София. Неговата основна цел е да привлече вниманието към културно-историческото наследство на славянските народи. Ще бъде обявен и конкурс за дизайн със славянска типография, за да се повиши качеството на славянското електронно книгоиздаване. Това стана ясно на пресконференция в Международен панаир Пловдив, на която бе презентиран форумът.

Негови организатори са московският държавен университет по печата „Иван Фьодоров“ и българският Университет по библиотекознание и информационни технологии.

"Влиянието на интернет върху езика и писмеността, като основни инструменти за запазване на културната идентичност, съхраняването на културния генокод и традиции, популяризирането и развитието на славянското културно-историческо наследство, са другите теми, които ще бъдат обсъждани на форума" - заяви Константин Антипов, ректор на университета „Фьодоров“, който е сред участниците в руската експозиция на Международния технически панаир.

"Кирилицата е основен, но не и единствен проблем за присъствието на славянската култура в интернет. Базите данни за Средновековието – епохата, през която се създава славянската култура, са ориентирани основно към Западна Европа, а източната част на континента се разглежда като периферия, посочи тя. За да се откроят славянските символи и ценности, да се популяризират в уеб пространството, трябва да се създаде дигитална информационна база с данни за славянското средновековно книжовно наследство" - смята София Василева, преподавател в Университет по библиотекознание и информационни технологии.

Предстоящият форум и електронната библиотека с шрифтове на кирилица ще бъдат сериозна стъпка за осъществяването на този проект, стана ясно на пресконференцията, която бе част от деловата програма на Русия, като страна партньор на ЕСЕН 2011.

Видяна общо: 849 рейтинг: 0.27

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.