Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Очакваме бум на българо-румънски фирми

Дата: 29.09.2011

Преди влизането на промените, румънците му намериха колая

Българският Гаранционен фонд ще продължава да плаща за катастрофи на румънски коли

Новият собственик ще трябва да пререгистрира закупения си автомобили задължително в 14-дневен срок, в противен случай действащата регистрация ще се счита за невалидна и колата ще бъде с незаконни документи. Промени се предвиждат от МВР в наредбата за регистрация на автомобили. В момента измененията се обсъждат и предстои да бъдат приети, стана ясно на конференция за автомобилното застраховане.

Основната причина за предложената промяна са законови пропуски, които позволяват на граждани от Румъния да купуват коли в България, след което ги използват в чужбина, но не ги регистрират по местоживеене.

Румънците купуват коли у нас, заради по-ниските такси и разходи. Когато тези автомобили станат виновни за пътен инцидент, обезщетенията се изплащат от българския Гаранционен фонд, тъй като нямат валидна застраховка "Гражданска отговорност". Българските компании и надзорът отбелязаха, че това ощетява застрахователите у нас и техните клиенти.

"Парите в Гаранционния фонд идват от вноски на застрахователите, които ги събират от клиентите си при сключването на задължителната полица "Гражданска отговорност". Ако парите в него намалеят, ще се наложи вдигане на вноската. Засега повишение не се предвижда и тя най-вероятно ще остане 8.5 лв. и за следващата година" - обясни зам.-председателят на Комисията за финансов надзор - Борислав Богоев.

Когато колата стане с нередовна регистрация след 14-дневния срок, собственикът й ще трябва сам да си поема плащането на обезщетения след катастрофа. В момента гаранционният фонд има 65 млн.лв. задължения за обезщетения, но част от исковете се обжалват, стана ясно на конференцията.

По данни на контролните органи около 4 000 са автомобилите, купени от румънски граждани у нас, които след това не са били регистрирани. Полицията в съседната държава е започнала да напомня на собствениците им, че са длъжни да направят нова регистрация, като в резултат на това такава вече имат 500 автомобила. Реакцията им е след сигнал и срещи с българските власти.

През първите шест месеца на тази година исковете за застрахователни обезщетения в Румъния от автомобили, регистрирани по "Зелена карта", са 5 190, от които 35 % са с български номера, съобщиха от румънския надзор.

По данни на Пътна полиция от влизането на България в ЕС до началото на март тази година внесените у нас автомобили от държави в ЕС са общо 981 249, като близо половината са от Италия, а 28 % са от Германия.

За приблизително същият период – 2007, 2008, 2009 и миналата година, продадените нови коли у нас са 160 161, сочи статистика на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България.

От началото на тази година се отчита и ръст в продажбите на нови коли, но голяма част от него се дължи на реекспорт, тъй като цените у нас са по-ниски.

Според Коста Чолаков, изпълнителен директор на застрахователя Интерамерикан България: "причината за проблемите с покупките на коли от румънци са пропуски в закона, липса на обмен на информация и минимални санкции, някои от които дори не могат да се прилагат на практика. Българското МВР не получава информация за автомобили, които са купени от румънци и след това се управляват извън България."

Борислав Богоев отбеляза, че проблемът с покупката на румънски автомобили е на българската страна и решението трябва да дойде от българските власти. Богоев разказа за примери с българи, които по документи притежават стотици автомобили, но на практика са само фиктивни собственици. Голяма част от тях не притежават нищо, дори често са неграмотни и дори да се подведат под отговорност от съда, същинските собственици няма да бъдат наказани.

Това трудно може да се поправи с ограничение за брой автомобили, които едно лице може да притежава, но може да се използва и опитът на скандинавските страни, в които за повече от определен брой коли на членове от семейството се плащат много високи данъци и регистрационни такси.

Предложението на застрахователите срещу проблемните коли е покупка или продажба на автомобил на лице, което живее извън България, да става след прекратяване на регистрацията на колата и издаване на транзитен номер.

Според застрахователите като противодействие на злоупотребите нотариусите могат да бъдат задължени да подават информация за всяка сделка с кола към единна база данни, до която НАП и МВР да имат достъп. В момента в МВР не постъпва информация за сделки с автомобили, сключени от чужденци.

insmarket.bg

Видяна общо: 942 рейтинг: 0.29

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.