Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Заплашват ни глоби за мръсен въздух

Дата: 28.09.2011

"Още през тази година Европейската комисия може да наложи на България солидни глоби за замърсяване на въздуха" - заяви Лияна Аджарова, директор на Енергийна агенция-Пловдив. В ЕК бе внесен доклад за 29 общини в критично състояние, където фините прахови частици превишават нормите многократно и те бяха задължени да подготвят програми за подобряване на качеството на въздуха.

До момента имат 23 плана за намаляване на замърсяванията, 5 бяха върнати за основно преработване, а един още не е готов, съобщи Георги Михайлов, началник на отдел „Качество на атмосферния въздух“ в Министерството на околната среда и водите, по време на Деня на зелената енергия в Пловдив. Конференцията се провежда за първи път в рамките на Международния технически панаир.

"Битовото отопление с печки на дърва и въглища е основната причина за мръсния въздух, който дишаме. Неговият „принос“ е между 50 и 90 %, в различните населени места, показват анализите на общините. Другият негативен фактор е градският транспорт, следван от запрашаването от пътните настилки. Обратно на очакванията, делът на промишлеността и енергетиката е нисък – около 3 %" - каза Георги Михайлов.

"Хората трябва да спрат да харчат парите си за лоша енергия, която вреди на здравето, да махнат печките и да минат на котли, използващи модерна биомаса за отопление. Общините трябва да бъдат активна страна в този процес, а държавата да подпомогне домакинствата. В Австрия, например, те получават финансиране, покриващо 30%-40% от разходите за въвеждане на нови източници на отопление" - подчерта Лияна Аджарова.

Котлите на биомаса, соларните панели и инсталациите за получаване на енергия от възобновяеми източници са продуктите, които привличат интереса на голяма част от посетителите на Международния технически панаир в Пловдив. Акцент на неговото тазгодишно издание са зелените технологии.

По време на Деня на зелената енергия бяха наградени и победителите във ВЕИ Шампионската лига. Идеята на тази европейска инициатива е да улесни адаптирането на общините към бързо променящата се енергийна ситуация. Във ВЕИ шампионската лига участват 3500 местни власти, села и общини с население от 60 млн. жители от седем европейски държави – Франция, Германия, Италия, Полша, Унгария, Чехия и България.

Призьорите бяха излъчени в две категории - Лига Биомаса и Соларна Лига. В първата бяха отличени общини и фирми, които са създали фотоволтаични паркове за производство на еленергия. Това са с. Равна гора и Интерсервиз Узунов, с. Раковсково и Смарт Енерджи, с. Драгичево и Еко Драгичево. Специалната награда, за най-много слънчеви покриви за топла вода, бе дадена на Приморско и Несебър.

В Лига Биомаса победители са общините Ихтиман, Карлово и Чепеларе, а като най-активни фирми в изграждане на индивидуални инсталации бяха определени Бул Еко Енергия, Ерато Холдинг и Дейтерм.

Наградите на ВЕИ шампионска лига са поощрение за местни власти и компании, които работят в областта на възобновяемите енергийни източници. Добрите практики бяха презентирани на Деня на зелената енергия, организиран от Енергийна агенция – Пловдив, Международен панаир Пловдив, Асоциация на българските енергийни агенции и Министерството на околната среда и водите.

Видяна общо: 1043 рейтинг: 0.33

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.