Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Българската икономика е пред фалит

Дата: 30.09.2011

Проблемите в еврозоната оказват негативно влияние върху перспективите за България

Българската икономика ще забави темпа си на растеж, прогнозират от Ernts&Young. Според Есенната прогноза на одиторската компания икономиката на страната ще нарасне с 2.2 % през тази година. За сравнение през лятото от Ernts&Young очакваха БВП на България да се повиши с 3.2 %.

Като причина за забавянето от компанията изтъкват „рязкото влошаване на перспективите за ЕС, който е основен експортен пазар на България, продължаващата слабост на потребителските разходи и високото ниво на несигурност пред бизнеса”.

От Ernts&Young очакват спад и на износа до под 10 % тази година и до 5.5 % през 2012. През 2011 г., в резултат на високата инфлация и по-слабата заетост, потребителските разходи ще нараснат само с 1.2 %. Ако натискът на двата фактора отслабне, разходите на домакинствата ще нараснат с над 3 % през 2012. Заедно с повишените инфраструктурни разходи това би могло да доведе до ръст на БВП от 2.6 % през 2012 година.

Песимистично е и бъдещето на еврозоната. Според тях има 35% шанс еврозоната да изпадне отново в рецесия. Оттам очакват растежът на БВП да падне до анемичните 1.1 % през 2012, а прогнозата за 2011 беше намалена от 2 до 1.6 %.

Ernts&Young

Видяна общо: 996 рейтинг: 0.31

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.