Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Депутатите одобриха по-високия акциз за дизела

Дата: 07.12.2011

Догодина дизеловото гориво ще поскъпне с около 2 стотинки за литър, ще се увеличи и цената на природния газ. Мярката следва от приетите днес на второ четене от Народното събрание промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Ставката за дизела се увеличава от сегашните 615 лв. за 1 000 литра на 630 лв.

За пръв път се въвежда акциз за природния газ, в размер 0.85 лв. за гигаджаул. Експерти изчислиха по-рано, че крайната цена ще нарасне с около 3-4 стотинки за килограм.

Ставката за дизела ще влезе в сила от началото на идната година, докато метанът ще започне да се облага от 1 юни догодина.

Няма да се облага с акциз природният газ, използван за битови нужди, а ако горивото служи за отопление на стопански сгради, акцизът ще е 10 стотинки за гигаджаул.

Депутатите намалиха акциза за бирата, внасяна от независими малки пивоварни от ЕС като изравниха режима за тях с подобни български предприятия. Те разрешиха още на фирми, регистрирани в друга членка на ЕС, да могат да бъдат собственици или наематели на малки казани за варене на ракия.

Видяна общо: 697 рейтинг: 0.23

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.