Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

САЩ отвориха виртуално посолство в Иран

Дата: 07.12.2011

Повече от три десетилетия след като дипломатическите отношения между САЩ и Иран бяха прекратени заради Ислямската революция от 1979 г. и последвалата криза със заложници, Вашингтон реши да отвори виртуално посолство в Иран, за да помогне за диалога между двата народа.

Базираното само в интернет посолство започна работа във вторник във версии на английски и фарси. В специално обръщение на държавния секретар Хилари Клинтън обяснява, че администрацията на Обама иска да способства за връзката между иранците и американците въпреки липсата на дипломатически отношения.

По-рано през тази година Държавният департамент на САЩ започна да използва потребителски профили в Twitter и Facebook на фарси с цел да съобщава на иранците новини за политиките на САЩ и да ги приканва за обратна връзка. Целта на виртуалното посолство е да допълни работата на социалните мрежи.

"Тази страница не е формална дипломатическа мисия, нито представя или описва истинско посолство на САЩ, което да е акредитирано към правителството на Иран. При липса на директна връзка обаче то може да работи като мост между американския и иранския народ," гласи уводната публикация на виртуалното посолство.

Интернет страницата също предлага на желаещите да я посетят информация за възможностите за обучение в САЩ, имиграция и достъп до различни обръщения на американски държави лица към иранците.

В първите няколко часа адресът на виртуалното посолство бе все още достъпен за потребителите в Иран, но скоро след това властите в Техеран поправиха грешката си. Вестник Аарец коментира, че пропускът на иранските служби вероятно е бил заради почивния ден по случай религиозен празник. Сега адресът http://iran.usembassy.gov/ не може да бъде отворен от територията на Иран.

Асошиейтед Прес

Видяна общо: 507 рейтинг: 0.18

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.