Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Ски сезон 2012 започва на минус

Дата: 07.12.2011

Ранните записвания са по-малко от миналогодишните, не е ясно дали спадът ще бъде наваксан

Приблизителният дял на европейците, ползващи основния си отпуск през лятото е 66 %. Данните са от проучване, представено преди две години на туристическата борса в Лондон. Изследването, обясняващо плановете и навиците за почивка на европейците, всъщност показа, че ски почивка е допълнителна, а не основна ваканция, за голяма част от хората.

В условията на финансова криза, която ограничава разходите на домакинствата, това изправя зимния туризъм пред трудна ситуация, обясняваха тогава експертите. Причината - част от хората се лишават от втората си ваканция, други съкращават разходите си за нея, трети решават в последния момент дали и къде да я осъществят. Това прави планирането на заетостта в сезона все по-трудно.

Криза е - няма и сняг

Очакванията са през сезон 2011/2012 ски туризмът да се изправи пред същите тези предизвикателства. Допълнителен проблем за сектора е и топлото време в цяла Европа, което вече трупа загуби за някои от западноевропейските дестинации. Въпреки това, на последната борса в Лондон, която се проведе през ноември, очакванията бяха в международен план да продължи възстановяването на сектора от кризата. Проблемите в редица държави показват, че това би се случило при много условности.

Не по-различна е и ситуацията в България. Ранните записвания в ски курортите от основните пазари - Великобритания и Русия, показват спад. Основният регионален пазар - Гърция е силно непредвидим, заради кризата в страната. Все още от сектора се въздържат и за по-дългосрочни прогнози и за пътуванията от други съседни държави, както и на българи. Засега очакванията са сезонът да започне на минус. Въпреки това надеждите на туризма са за запазване на миналогодишните резултатите или за леко увеличение.

Капитал

Видяна общо: 654 рейтинг: 0.24

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.