Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Полицията в Бургас разкри английски търговец на яйца от редки птици

Дата: 07.12.2011

При специализирана акция на полицията в Бургас е разкрит колекционер на яйца на редки видове птици. Това е първото подобно престъпление, разкрито в България, съобщи Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Организацията е оказала помощ на полицията по време на операцията, в която е партнирало и Кралското дружество за защита на птиците от Великобритания (RSPB).

Извършителят на престъплението е британски гражданин, живеещ в Бургас. Полицията е обискирала апартамента му, откъдето е иззела яйца от различни видове редки птици, защитени от българските и европейските закони. Сред тях са били яйца от пет люпила от птици, като белоглав лешояд (Gyps fulvus) и кафявокрил огърличник (Glareola pratincola).

Открита е екипировка за катерене, уреди за обработка на яйца, фотографска техника и дневници с информация, подсказващи посегателства на гнезда на редица видове диви птици, в това число и световно застрашения царски орел (Aquila heliaca) и египетски лешояд (Neophron percnopterus).

В разследването на място в Бургас е участвал Гай Шорок - дългогодишен британски полицай, а в момента завеждащ отдела "Престъпления срещу птици" на RSPB. Първоначалният сигнал за крадеца на яйца е подаден именно от британската природозащитна организация към британската полиция, която на свой ред е информирала българските власти.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 278г от Наказателния кодекс.

"Колекционирането на яйца от редки птици е престъпление срещу природата, което може да нанесе огромни щети върху популацията на застрашените видове птици. Ограбването на яйца и малки от гнездата е една от причините за неблагоприятното състояние на много видове дневни грабливи птици и за реалния риск за изчезване на някои от тях от територията на България, какъвто е случая с ловния сокол" - коментира Димитър Градинаров, координатор по проблемите на посегателствата срещу дивите птици в БЗДП.

"Наказанието, предвидено в закона за престъпление от този тип, е глоба от 1 000 до 5 000 лева и затвор до 5 години. Няма данни яйцата да са събирани с цел незаконна търговия, а най-вероятно става дума за чиста колекционерска страст" - обясни Градинаров.

Българско дружество за защита на птиците

Видяна общо: 782 рейтинг: 0.28

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Полицията в Бургас разкри английски търговец на яйца от редки птици
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.