Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Повече от половината бензиностанции без нивомери

Дата: 14.12.2011

Около 2 000, от 3 200 бензиностанции в страната, не са предприели мерки, за да се снабдят с нивомерни системи на резервоарите си, стана ясно на среща между ръководството на НАП и представители на Българската петролна и газова асоциация, производители на фискални системи, сервизни и браншови организации.

От НАП предупреждават, че бензиностанциите трябва да предприемат действия веднага, за да отговорят на законовото изискване до края на март 2012 фискалните системи да са свързани с датчиците на бензиноколонките и нивомерите на резервоарите. Обектите, които не отговарят на изискванията, ще бъдат затваряни и ще бъде налагана глоба до 10 000 лв.

"Срокът за свързване на касовите апарати на всички търговци с НАП е 31 март 2012 г. Ако темповете по този проект се запазят, това значи, че около 50 000 търговци в страната няма да имат физическо време да изпълнят закона. Компромиси няма да има, както и отлагане" - посочи след срещата изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

От началото на 2011 г. обектите за търговия на течни горива бяха задължени по закон да отчитат по електронен път оборотите си в НАП. Заради неизпълнение на изискването 269 обекта бяха запечатани. През юни бе въведено допълнително изискване - бензиностанциите да добавят към съществуващата финансова информация и данни за точното количество горива, продадени на бензиноколонките и налични в резервоарите.

На практика към вече изградените електронни системи, търговците на горива трябва да инсталират нивомерни устройства, които позволяват на данъчните органи да следят в реално време не само финансовите потоци, но и точните количества горива, които минават през колонките или се намират в резервоарите на бензиностанциите. По този начин пътят на горивото се следи от внасянето му на територията на страната, до данъчните складове и последващата продажба на дребно на крайни клиенти.

БТА

Видяна общо: 1111 рейтинг: 0.36

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.