Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

САЩ и Европа съвместно догонват руските кораби Союз и Прогрес

Дата: 21.12.2011
EADS Astrium
Кой ще замени сегашния автоматичен кораб ATV?

"Специалисти от Европейската космическа агенция ESA и колегите им от NASA в САЩ разработват космически кораб за доставка на товари на Международната космическа станция (МКС). Бъдещият апарат ще замени сегашния автоматичен кораб ATV. Агенцията има ангажичент да извеждането на 5 броя ATV. Два от тях минаха, третият е планиран за март догодина, следван през точно една година от още два до март 2014 г. Така покриваме предсрочно задълженията си до 2017 г., след което за доставките на товари за МКС ще бъдат произвеждани други кораби. В момента работим с NASA за изясняване какви именно апарати ще ни трябват и какво да разработим за изпълнение на задачите в периода 2018-2020 г.
ATV е продукт на европейския консорциум EADS Astrium. Дължината му е 10 м, диаметърът - 4.5 м. Той се състои от голям херметично затворен товарен отсек и служебен модул. ATV им амонтирани руски системи за скачване и дозареждане. След пенсионирането на програмата космическа совалка обслужването на МКС зависи от руските кораби Союз и товарния Прогрес.
Засега няма преговори за изстрелването от космодрума Куру във Френска Гвиана на ракета Союз-СТ с пилотиран модул. Не изключваме такава възможност - когато се строеше допълнителният терминал в Куру, се имаше предвид в перспектива той да се използва и за кораби с екипаж на борда.
Нашата агенция и компанията Arianespace имат поръчки за 20 ракети Союз-СТ, които да се изстрелят от Куру и осем договора за извеждане на апарати с тях. Ракетите се произвеждат в Самара в предприятието ЦСКБ-Прогресс, специално създадено за обслужване на стартовете в Куру.
Русия отказа да извърши изпитания на капсулата за многократно използване Експерт. Тя трябваше да се изстреля с пригодена за граждански цели ракета Волна от подводница на руския тихоокеански флот. "Апаратът е готов, имаме подписан договор, но ни съобщиха, че в момента подобен старт е невъзможен. Разглеждаме други варианти за Експерт, защото той е много важен за нас" - съобщи пред журналисти в космодрума Байконур ръководителят на ESA Жан-Жак Дорден.

Ракетата Волна се използва за извеждане в орбита на космически апарати с изстрелване от потопена подводница. Първият опит през юни 2005 г. се оказа неуспешен, но след това имаше 4 успешни демонстрационни старта.

Видяна общо: 588 рейтинг: 0.19

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | САЩ и Европа съвместно догонват руските кораби Союз и Прогрес
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.