Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Букурещ смята за неоправдани ограниченията за румънски работници

Дата: 21.12.2011

Мадрид въведе ограничения за румънските работници до декември 2012 г. заради сериозни смущения на пазара на труда в страната, за което получи одобрението на Европейската комисия

"Удължаването на ограниченията, прилагани от Холандия, Великобритания и Ирландия, за достъпа на румънски граждани до трудовия пазар е неоправдано. Букурещ води диалог с Европейската комисия за евентуални мерки на Брюксел по отношение на тези държави.
Съвсем скоро Ирландия взе решение да се присъедини към Великобритания за продължаване на ограниченията до приключването на седемгодишния период, позволен в договора за присъединяване. Ние съжаляваме за тези решения.
И ако в случая на Испания наистина имаше солидни аргументи, които Еврокомисията оцени като оправдани, в други случаи като в Холандия, Великобритания и Ирландия тези мерки не се оправдават.
Брюксел може да започне процедура за санкциониране на страните, които ограничават неоправдано достъпа на румънци до пазара на труда. "Остава да видим как ще реагира Европейската комисия, защото съществува и възможност за стартиране на наказателна процедура срещу тези страни, ако се установи, че ситуацията на пазара на труда не показва рискове, които да предизвикат такова решение" - заяви румънският министър по европейските въпроси Леонард Орбан.

В началото на ноември Еврокомисията публикува изследване, според което няма данни мобилните граждани в рамките на ЕС да се възползват прекомерно от социалните помощи.

В края на миналата седмица Белгия обяви решението си да удължи до края на 2013 г. преходните мерки за ограничаване на достъпа на румънски и български работници до пазара на труда. По този начин тя се присъединява към Великобритания и Ирландия, които вече изпратиха съобщения до Европейската комисия, че ще удължат рестрикциите за румънски и български работници след 31 декември 2011 г.

До 31 декември тази година всяка от останалите страни трябва да уведоми писмено Еврокомисията дали планира да запази ограниченията за следващите две години. За да може Брюксел да удовлетвори подобни претенции, тя трябва да получи аргументирани искания, които да докажат, че трудовият пазар в съответните държави ще бъде ощетен от отмяната на ограниченията.

БТА

Видяна общо: 973 рейтинг: 0.32

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Букурещ смята за неоправдани ограниченията за румънски работници
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.