Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Дървото, босвелия, от което получаваме тамян, е застрашено от изчезване

Дата: 25.12.2011

През следващите десетилетия тамянът може да се превърне в дефицитна стока

Дървото босвелия (Boswellia serrata), от което той се произвежда, е застрашено от изчезване, предупреждава доклад, публикуван в изданието на Британското екологично дружество Journal of Applied Ecology.

Производството на тамян през следващите 15 години може да се свие наполовина, а до 50 години броят на дърветата босвелия в света може да намалее десетократно, прогнозира докладът.

Тамянът, който Библията понякога нарича ливан, е един от даровете на влъхвите в евангелската история за Рождеството на Иисус Христос. Произвежда се от смолата на дървото босвелия.

Този вид дървета виреят в района на Африканския рог и Арабския полуостров, но броят им намалява застрашително. Проучването на британските учени е проследило 12 популации от вида и е установило, че дърветата масово стават жертва на пожари, изпасване от домашни животни и нападения на бръмбари.

Броят на възрастните дървета босвелия намалява с 6 - 7 % всяка година. Няма разлика в броя на умиращите дървета, които се използват за добив на тамян и тези, които не се използват. Това показва, че проблемите на вида не са свързани със събирането на смолата.

В последните години пожарите в наблюдаваните райони са зачестили. Броят на отглеждания добитък също чувствително е нараснал, което е довело до по-интензивна паша. По-чести са и нападенията от бръмбар сечко, който снася яйцата си под кората на дърветата.

Според учените, за да се защити видът, най-важно е да се спрат пожарите, които убиват голям брой възрастни дървета наведнъж. Авторите на доклада признават, че овладяването на бръмбарите ще е много по-трудно. Те призовават в районите с млади дръвчета босвелия да се въведат ограничения върху пашата, така че фиданките да имат възможност да укрепнат.

Видяна общо: 2221 рейтинг: 0.73

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Дървото, босвелия, от което получаваме тамян, е застрашено от изчезване
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.