Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Китай задмина САЩ и Япония по патентни заявки

Дата: 23.12.2011

Китайските компании се изкачват и в глобалната класация на нововъведенията

През 2011 г. най-много заявления за патентоване на нови изобретения са били подадени в Китай. По този показател народната република изпреварва САЩ и Япония в опит да подобри своето отношение към интелектуалната собственост.

Според доклад на анализаторската компания Thomson Reuters втората по големина икономика в света иска да се трансформира от "направено в Китай" към "разработено в Китай". Правителството на страната инвестира значителни средства за иновации в различни сектори като автомобилостроене, фармацевтика и високи технологии.

Експерти по патентно законодателство обаче смятат, че Китай трябва да направи повече, преди да стане водеща държава в сферата на иновациите, тъй като качеството на патентите трябва да се подобри.

Правителството раздава пари на базата на брой заявени патенти, без да се взема предвид дали заявките ще бъдат одобрени. "Идеята за субсидиране на патенти не е лоша сама по себе си. Трябва да се прави разлика между количеството и качеството на патентите" - сподели Елиът Папагеоргиу от адвокатската кантора Rouse Legal, оперираща в Китай.

Според доклада на Thomson Reuters подадените патентни заявления в Китай се очаква да достигнат 500 хил. през 2015 г., сравнено с почти 400 хил. в САЩ и 300 хил. в Япония. За периода 2006 – 2010 г. най-голям обем патенти са били издадени в Япония, следвана от САЩ, Китай, Южна Корея и Европа.

Китайските компании се изкачват и в глобалната класация на нововъведенията, сочат данни на Световната организация за интелектуална собственост. През 2010 г. вторият по големина производител на телекомуникационно оборудване ZTE е бил и втори по брой подадени заявки за патенти в световен мащаб, отстъпвайки само на японската Panasonic. Трети е американският производител на микрочипове Qualcomm, а четвърта отново е китайска компания – Huawei.

Ройтерс

Видяна общо: 1254 рейтинг: 0.41

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.