Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Как да намалим жертвите от автомобилни катастрофи

Дата: 22.12.2011

Зони с максимална скорост до 30 км/ч ще трябва да намалят жертвите по пътищата

С промени в нормативната уредба в градовете ще бъдат създадени зони с успокоен трафик и зони с максимална скорост 30 км/ч. Това е една от предвидените мерки срещу предотвратяването на смъртните случаи по пътищата в страната, записани в приетата от правителството нова държавна стратегия за подобряване на безопасността по пътищата.

Документът цели жертвите на катастрофи да бъдат на намалени с 50 % до 2020 г. До края на десетилетието жертвите по пътищата трябва да са поне наполовина спрямо 2010 г. и да не надхвърлят 388 смътни случая, а броят на тежко ранените трябва да падне поне до 6 363 души, гласи документът.

Скоростта на движение в бъдеще ще бъде ограничена специално при кръстовищата с повдигнато платно (т.нар. "легнали полицаи"), острови за пешеходците и др. През 2010 г. кръстовищата са взели 80 жертви и са причинили тежки травми при 1 883 души.

За целта ще бъде засилен контролът върху нарушенията на пътя чрез създаване на национална система за автоматично регистриране на нарушенията и ще бъде създадена възможност за записване на наложените наказания в шофьорските книжки. Сега нарушенията се регистрират само по места, в града, където е регистриран автомобилът.

Стратегията отчита, че всяка втора кола в страната е на възраст над 15 години, което е предпоставка за инциденти. Изследване на тежките катастрофи за първото полугодие на 2011 г., завършили със смърт на място, показва, че около 60 % от автомобилите са били на повече от 20 години. В тази връзка е предвидено въвеждането на държавни стимули за гражданите за купуване на нови, по-безопасни коли.

Видяна общо: 1597 рейтинг: 0.52

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.