Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Аржентина и Бразилия затвориха пристанищата си за кораби от Фолклендските острови

Дата: 21.12.2011

Страните от латиноамериканския икономически блок Меркосур - Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай – решиха да затворят пристанищата си за съдове, които плават под флага на Фолклендските острови. Меркосур обяви решението си на среща на върха на организацията в уругвайската столица Монтевидео. То бе взето в знак на солидарност с Аржентина в разгорелия се неотдавна спор с Великобритания за статута на островите.

Президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер благодари на колегите си за подкрепата в спора с Лондон. Великобритания от своя страна изрази загриженост от решението на Меркосур. В изявление на външното министерство в Лондон от сряда се казва: "Загрижени сме от този най-нов опит на Аржентина да изолира народа на Фолклендските острови и да причини щети върху живота им, за което няма оправдания."

Великобритания контролира островите от 1833 г., които преди това са принадлежали на Аржентина. Конфликтът за тези острови, които Великобритания нарича Фолклендски, а Аржентина – Малвински, доведе до двумесечната британско-аржентинска война през 1982 г. В резултат на тази война Аржентина загуби островите, но до днес продължава да оспорва названието и териториалната им принадлежност.

Спорът между Аржентина и Великобритания се разгоря с нова сила след 2010 г., когато британски компании започнаха да разработват островния шелф в търсене на петрол. В средата на септември 2011 г. британската компания Rockhopper Exploration обяви, че се надява през 2016 г. да започне промишлен добив в района.

Видяна общо: 1098 рейтинг: 0.35

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Аржентина и Бразилия затвориха пристанищата си за кораби от Фолклендските острови
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.