Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Съдът на ЕС определи въглеродните такси за авиокомпании като законни

Дата: 21.12.2011

Съдът на Европейския съюз постанови, че от 1 януари 2012 г. ЕС може да налага такса за въглеродните емисии на всички авиокомпании, които имат полети от и за европейски летища.

Според съда ЕС има правото да задължава всички авиопревозвачи да плащат заради въглеродните емисии. "Директивата, включваща авиационните дейности в схемата за търговия на емисии на ЕС, е законна. Прилагането на схемата за търговия с емисии за авиацията не засяга нито принципите на обичайното международно право, нито споразумението "Открито небе" - обяви съдът, позициониран в Люксембург.

Делото беше започнато от Американската асоциация по въздухоплаване (АТА) и три американски авиокомпании - American Airlines, Continental Airlines и United Airlines. Директивата предизвика негативна реакция от страна на много световни авиокомпании най-вече от САЩ.

Съединените щати заедно с Китай, Русия, Индия и още редица държави в края на септември дори подписаха съвместна декларация срещу решението на Европа да наложи емисионни ограничения на авиацията.

Включвайки авиацията в търговията с емисии, на практика ЕС се опитва да простре собствените си правила далеч отвъд територията си, изтъкват чуждите авиопревозвачи. Действително директивата включва във въглеродните сметки цялата дължина на полетите, не само частта им в европейското въздушно пространство. Целта на Европейската комисия е по този начин да ускори политическите действия за климата сред останалите държави.

Решението на съдиите е в съответствие със становището на генералния адвокат Джулиан Кокот, която заяви, че директивата на ЕС не засяга суверенитета на другите държави и е в съответствие с международни споразумения в тази област.

Ройтерс

Видяна общо: 975 рейтинг: 0.32

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Съдът на ЕС определи въглеродните такси за авиокомпании като законни
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.